Bělobrádek jede do Ameriky a dostal vzkaz: Bude se Vám špatně spát...

03.12.2013 7:54

Sotva se všechny tři strany chystané vlády sešly dohromady, nejspíš jejich jednání v plné sestavě zase skončí. Příčinou je šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který se chystá odletět na stáž do USA. Tím by mohl opět zbrzdit slaďování vládních záměrů, které se na nočním jednání snad konečně podařilo nastartovat.

Bělobrádek jede do Ameriky a dostal vzkaz: Bude se Vám špatně spát...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Bělobrádek se chystá odletět již v tomto týdnu a dříve avizoval, že by rád měl do té doby jednání uzavřená. Nyní je jeho výlet předmětem kritiky zejména od ČSSD. „Bude se mu špatně spát, když mu pořád budou na mobilu v noci pípat esemesky od kolegů o stavu vyjednávání,“ myslí si její místopředseda a člen vyjednávacího týmu Milan Chovanec.

Rovněž nastávajícího premiéra Bohuslava Sobotku překvapilo, že Bělobrádek uprostřed vyjednávání na dvanáct dní zmizí, obzvlášt když sám kritizoval pomalý proces vyjednávání. Bělobrádka však ani nenapadne cestu zrušit. „Je naplánovaná půl roku. Byl jsem ochoten ji zrušit, ale třeba před třemi týdny, jenže to s námi nikdo nemluvil,“ upozornil. Pak připomněl, že po volbách jednání čtrnáct dní stála úplně kvůli vnitrostranickým sporům v ČSSD.

Jinak ale po nočním jednání panovala spokojenost. Strany se dohodly, že začnou intenzivní vyjednávání ve třístranném formátu. Každý den se mají scházet expertní týmy, v sobotu pak má probíhat zásadní jednání hlavních týmů.

„Jednali jsme dlouho a o všem a ujistili jsme se, že budeme i nadále jednat. Byla to plodná debata, ale bez konkrétních výstupů,“ uvedl po jednání šéf ANO Andrej Babiš. Již v sobotu by měla být definitivně schválena koaliční smlouva. Návrh vypracovala ČSSD, ale měly by do něj být zaneseny i požadavky obou dalších stran. Včetně tzv. „lidovecké pojistky“. KDU- ČSL žádá slib, že nebude obcházena a dvě velké vládní strany nebudou schvalovat své návrhy s jinými stranami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…