Pozadí ČSSD: Zdroj promluvil o politickém pohřbu sociálního demokrata

08.12.2016 18:56

Politická kariéra ostravského politika Lumíra Palyzy se zřejmě chýlí k definitivnímu konci. Jako by nestačilo, že na podzim 2015 přišel o post prvního náměstka primátora Ostravy, o rok později je odvolán jako šéf ostravské ČSSD z důvodů špatně zvládnuté kampaně do krajských voleb, společně s historicky prvním odchodem sociálních demokratů do opozice v krajském městě. Nyní vyplouvají na povrch jeho další závažná pochybení.

Pozadí ČSSD: Zdroj promluvil o politickém pohřbu sociálního demokrata
Foto: ČSSD
Popisek: Ing. Lumír Palyza z ČSSD

Psal se rok 2014, když se v komunálních volbách do obvodního zastupitelstva Moravské Ostravy a Přívozu dostalo šest zastupitelů ČSSD v čele s kandidátkou na starostku Janou Vajdíkovou. Během vyjednávání o budoucí koalici se ovšem za zády potenciální starostky vytvořila koalice nová, ve které byli překvapivě i tři členky ČSSD – Lucie Feiková, Eva Pašková a Vladimíra Vodová. Ty dokonce na ustavujícím zastupitelstvu hlasovaly proti lídryni své vlastní kandidátky. Vajdíková o tom do té chvíle neměla ani tušení. Kdo o tom rozhodně věděl, byl podle našich zdrojů právě Lumír Palyza.

„Tehdejší dosluhující starosta Ostravy-Poruby a ostravský lídr ČSSD rozkmotřené vztahy mezi členy Moravské Ostravy 1 a Moravské Ostravy 2 ještě zhoršil,“ vysvětluje nám sociální demokrat, který si nepřeje uvádět své jméno. „Když těm třem poradil, aby se přidaly do koalice s Hnutím Ostravak a komunisty, moc dobře věděl, že tím porušuje stanovy, ale vůbec nic s tím nedělal!“ doplnil.

Okresní výkonný výbor tehdy v čele s poslancem Adamem Rykalou vydal k této nestandardní situaci dvě usnesení, ve kterých OVV vyzývalo klub zastupitelů ČSSD Moravské Ostravy a Přívozu, aby dojednali takovou koalici, ve které bude zajištěna podpora všech členů klubu a že koaliční smlouva dojednaná mezi hnutím Ostravak, ČSSD a KSČM nemůže být naplněna. Zastupitelky Feiková, Vodová a Pašková na tato usnesení ale nebraly žádný zřetel.

„Shodně dokonce okresní kontrolní komisi, která se dlouhodobě zabývala porušováním stanov těchto zastupitelek, do zvukového záznamu uvedly, že pokyn k podpisu koalice bez souhlasu nadpoloviční většiny dostaly od Lumíra Palyzy,“ řekla ParlamentnímListům.cz podvedená kandidátka na starostku Jana Vajdíková.

Ostravská okresní kontrolní komise ČSSD tehdy došla k závěru, že Feiková, Vodová a Pašková porušily stanovy ČSSD a vyzvala okresní výkonný výbor, aby konal v souladu se stanovami a tyto členky ze strany vyloučil. „Jenže se tak nestalo,“ pokračuje Vajdíková. „Na podzim loňského roku byl do čela ostravské ČSSD zvolen právě Lumír Palyza a mohl celou věc vyřešit. On to ale naopak zametl pod koberec a odmítal cokoliv řešit. Naše organizace dala k jeho rukám několik usnesení i pokynů, ale on a výkonný výbor na ně vůbec nereflektoval.“

I to mělo za následek jeho definitivní odvolání z čela ČSSD. „Zaslepil se mocí. Už před volbami se viděl jako jasný primátor a role prvního náměstka pro něj byla jakousi prohrou. Co teprve, když skončil jako řadový zastupitel a teď i jeden z tisíce členů ČSSD bez jakékoliv funkce… Je to přesně, jak se říká: Kdo chce moc, nemá nic,“ dodal nejmenovaný zdroj.

Podle zasvěcených byl právě toto jeden z posledních hřebíků do politické rakve Lumíra Palyzy.

Jak bylo navíc uvedeno zkraje materiálu, mladí sociální demokraté z Ostravy na konferenci tamní ČSSD vyjádřili nesouhlas s nekompetentním vedením organizace v čele s Lumírem Palyzou. „Na základě návrhu na odvolání proběhlo hlasování, které většinou 75 hlasů (z celkem 128 hlasujících) potvrdilo převažující názor a odvolalo Lumíra Palyzu z předsednické funkce," uvedl předseda MSD Robin Vašnovský. Změny v okresním výkonném výboru vnímají podle oficiálního prohlášení nejen „mladí“ jako prostor pro odklon organizace od populismu a návrat k základním idejím strany. Okresní výkonný výbor ČSSD v Ostravě do zvolení nového předsedy povede jeden z místopředsedů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…