Praha čelila exekucím, protože je laxní v soudních sporech

06.03.2012 22:14

Pražský magistrát nedostatečně kontroluje, v jaké fázi jsou jednotlivé soudní spory, které město vede, jaké povinnosti z nich vyplývají a zda jsou v požadovaných lhůtách plněny. Vyplývá to z interního auditu, který si nechal pražský magistrát kvůli nedávným případům exekuce zpracovat.

Praha čelila exekucím, protože je laxní v soudních sporech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Podle závěrů auditu sice na pražské radnici existuje evidence soudních sporů, které město vede a které jsou s městem vedeny, nedá se ale zjistit, v jakém stadiu se nacházejí a jaké povinnosti z nich vyplývají. Neexistuje ani dostatečná kontrola toho, jak jsou povinnosti nařízené soudem plněny. Městu proto hrozí prodlení při plnění, exekuce a nechtěná medializace. Není také upraveno to, kdo má za nesplnění povinností odpovědnost.

Cílem je snížit riziko skluzu

Výsledky auditu v úterý projednali pražští radní. Ředitel magistrátu Martin Trnka po jednání rady slíbil, že úřad kontrolu zpřísní. "Naším cílem je maximálně snížit například riziko skluzu s placením," uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Úřad tak podle něj plánuje zavést přísnější kontrolu a vnitřní normy, zlepšit evidenci soudních sporů a nastavit odpovědnost za jednotlivé úkony.

Upozornil také na nedostatky ze strany exekutorů. "Napsal jsem ministru spravedlnosti dopis, kde jej žádám o zavedení systému, který by účinně trestal exekutorské excesy," informoval primátor. Zpřísnit podmínky pro činnost exekutorů chce i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …