Předvolební odhady od sousedů: Schulz je na ručník, Merkelová už pomalu může chystat oslavy

08.07.2017 20:42

Do parlamentních voleb v Německu zbývá jen několik málo týdnů a průzkumy veřejného mínění naznačují, že vítězství by CDU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou nemělo ujít. Naopak SPD a Martinu Schulzovi se úspěch vzdaluje.

Předvolební odhady od sousedů: Schulz je na ručník, Merkelová už pomalu může chystat oslavy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Alarmující je pro někdejšího šéfa Evropského parlamentu zejména skutečnost, že jej co do popularity v očích voličů nedostižně předstihla nejenom Angela Merkelová, ale dokonce i dva straničtí kolegové. Nejpopulárnějším politikem SPD je tak dle průzkumu televize ARD a deníku Der Welt ministr zahraničí a bývalý šéf SPD Sigmar Gabriel. Přitom právě on dal letos na jaře přednost populárnějšímu Schulzovi a kandidatury na post předsedy se vzdal.

Stačily však prohrané volby ve třech spolkových zemích a ještě před několika měsíci neotřesitelná pozice Martina Schulze se otřásá v základech. Gabriel tehdy konstatoval, že Schulz má větší šanci dovést SPD k volebnímu úspěchu, ale to již dnes není pravda. Gabrielova hvězda naopak stoupá vzhůru a dosahuje téměř úrovně kancléřky Merkelové. Zatímco ta „vede“ v pomyslném žebříčku se 69 %, Gabriel za ní zaostává jen o tři procenta.

Populárnější než Schulz je ovšem ze socialistických politiků aktuálně i ministr vnitra, kterého v průzkumu cenilo 50 % respondentů. Až o třináct procent za ním následuje lídr socialistů Martin Schulz. Účastníci průzkumu navíc odpovídali také na otázku, koho by rádi viděli v úřadu německého kancléře, a ani tady to pro Schulze nevypadá příliš optimisticky. Ačkoli ještě před zmiňovanými třemi čtyřmi měsíci mohl dle průzkumů pomýšlet na nejvyšší mety, nyní je tomu přesně naopak.

Nejde navíc o jeden jediný průzkum, ale o trend za delší dobu. Měsíc za měsícem se Schulz propadá za Merkelovou stále hlouběji. Zatímco v červnu chtělo na pozici kancléře Merkelovou 53 % voličů, nyní je to ještě o čtyři více. Naopak její hlavní vyzyvatel Schulz ztratil další procento a aby šéfoval vládě, by nyní chtělo pouhých 28 % voličů. Dokonce i mezi voliči SPD by pětina z nich dala přednost Merkelové před Schulzem.

Propad Schulze mezitím v podstatě kopíruje celá SPD. Jak ji někdejší šéf Evropského parlamentu v lednu a únoru „vytáhl“ nahoru, tak nyní stranu naopak táhne čím dál tím hlouběji. CDU/CSU by nyní volilo 39 %, ale SPD pouhých 23 %. Mimořádně se daří také FDP, které schází jen několik málo desetin procenta, aby mohla vytvořit většinovou vládu s CDU. Do Bundestagu by měla proniknout i Alternativa pro Německo, která má stejně jako Levice 9 %. Zelení zaostávají o jedno procento.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…