Přetahování pojištěnců pomocí firem trvá, Němeček chystá zákaz

16.04.2014 11:21

Přetahování pojištěnců za pomoci externích náborářů trvá, přestože se zdravotní pojišťovny na výzvu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) počátkem března zavázaly, že s tím přestanou. Podle ministra by neměly mrhat penězi zdravotního pojištění a platit externím firmám za to, že jim přivedou nové klienty.

Přetahování pojištěnců pomocí firem trvá, Němeček chystá zákaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Zákaz náborů prostřednictvím třetích osob má Němeček i v návrhu opatření, který dnes dává vládě.

ČTK má výpovědi klientů několika zdravotních pojišťoven, které se náboráři snažili ještě v těchto dnech získat k přeregistraci. Oslovili je na ulici, na dětském hřišti, přišli za nimi domů, slibovali finanční bonusy a příspěvky, třeba na zubní péči. Strašili prý i tím, že jejich pojišťovna končí, a vyhrožovali, že když přeregistraci neudělají teď u nich, budou si ji pak muset zařídit složitě sami.

Například klientům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) údajní náboráři Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) v Příbrami tvrdili, že VZP se dělí na dva subjekty, kdy „portfolio jednoho subjektu se bude skládat z neplatičů, bezdomovců, Ukrajinců a dalších, a na druhý subjekt, kde bude moci čerpat bonusy do výše 6000 korun". Nabídli, že přeregistraci zařídí.

V Kroměříži zase údajní náboráři VZP nabízeli klientům Revírní bratrské pokladny za přeregistraci nové mobily, dobití kreditu až 500 korun, a když se dozvěděli, že mají například potíže se zuby, slíbili lepší zubní péči.

VoZP smlouvy s náborovými firmami vypověděla

Klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV) se setkali s nekalým náborem například v Liberci, kde v centru města prý tři ženy zjišťovaly, zda lidé chtějí přejít k Vojenské zdravotní pojišťovně (VoZP).

Právě na VoZP je nejvíc stížností kvůli agresivním náborům. Mediální a marketingový manažer VoZP Richard Medek ČTK řekl, že všechny smlouvy s náborovými firmami vypověděli. „Některé okamžitě, u některých však dobíhá výpovědní lhůta. I těmto firmám jsme však důrazně doporučili, aby nábor zastavily. To znamená, že se přesto ještě tu a tam může, víceméně ojediněle, náborová aktivita objevit," uvedl.

VZP externí firmy pro nábor nevyužívá

Stížnosti se objevily také na nábory VZP. Její mluvčí Oldřich Tichý ČTK řekl, že externí firmy pro nábor nevyužívají už řadu let. Motivují vlastní zaměstnance odměnami, aby na akcích pro veřejnost, jako třeba Dny zdraví, lidem o možnosti přejít k VZP řekli. „Je třeba oddělit akvizici a nekalou podvodnou akvizici založenou na lži. Je v tom rozdíl zhruba jako v tom, když si jdete do samoobsluhy rohlík koupit nebo ukrást," zdůraznil.

Zdravotní pojišťovny mají na webech upozornění pro klienty, aby byli obezřetní a nedali se zmanipulovat ke změně pojišťovny. Pokud mají pochybnosti, měli by pro vysvětlení kontaktovat pobočku své pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…