Prezident se vyjádřil nezodpovědně, zaznělo v Událostech, komentářích

16.10.2013 23:10

Martin Stropnický (ANO), Pavel Kováčik (KSČM) a Tereza Bernardová (NS - LEV) se shodli na tom, že prezident zašel příliš daleko, když mluvil o osudu dvou Češek unesených v Pákistánu. Svá slova měl prý nejprve konzultovat s vládou, která odpovídá za zahraniční politiku. Následně v politické debatě došlo na ekonomiku. Komunisté plánují založit novou státní banku, ANO chce změnit zákon o veřejných zakázkách a LEV 21 prosazuje zrod nového úřadu pro boj proti korupci.

Prezident se vyjádřil nezodpovědně, zaznělo v Událostech, komentářích
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident si po návštěvě muzea našel čas i na oblíbené novináře

V předvolebním trojboji středečních Událostí, komentářů v České televize se utkali Martin Stropnický (ANO), Pavel Kováčik (KSČM) a Tereza Bernardová (LEV 21). Jako první přišla na přetřes problematika zahraniční politiky, Bernardová v této souvislosti ostře zkritizovala prezidenta Miloše Zemana za to, že se vyjadřoval k situaci dvou unesených Češek v Pákistánu. „Já se domnívám, že to bylo naprosto nezodpovědné,“ podotkla. Prezident měl podle jejího názoru své výroky předem konzultovat.

Ve stejném duchu se vyjádřili i Kováčik a Stropnický. Také oni dali jasně najevo, že primárně je tvůrcem zahraniční politiky vláda a prezident by měl své kroky předem konzultovat.

Vystoupení z NATO

„Politika bloků a paktů byla překonána oněmi převraty v Evropě a už tehdy bylo deklarováno, že tyto pakty skončí. Skončila ale jen Varšavská smlouva, na opačné straně se tak nestalo," podotkl Kováčik s tím, že jeho strana je připravena požadovat vystoupení Česka z vojenské části tohoto uskupení.

V pořadu také došlo na problematiku lidských práv. Stropnický má za to, že stojí za to obchodovat s ekonomicky silnými státy, ale na druhé straně nesmíme zapomínat také na problematiku lidských práv. Vzhledem k historii naší země by podle Stropnického nebylo vhodné upouštět od této problematiky.

Ekonomika a Rusko

Bernardová uvedla, že peníze by do české ekonomiky mělo přinést i zvýšení platů a tím také nastartování spotřeby. Peníze na to by podle Bernardové bylo možné získat například návratem k progresivnímu zdanění.

„My jsme pro to, aby vznikla nová silná státní banka, a to buď banka nová, nebo banka vzešlá ze stávající struktury. Tato banka by podle Kováčika měla podpořit malé a střední podniky. Z této banky by také měly být vyloučeny poplatky."

Stropnický nabízí poněkud odlišnou cestu. Hnutí ANO chce změnit zákon o veřejných zakázkách tak, aby starosta mohl přidělit zakázku spíše firmě ze svého regionu a zajistit tam zaměstnanost. Současný zákon o veřejných zakázkách to však neumožňuje.

Zaměstnanost a sociální dávky

S ekonomikou souvisí také problematika zaměstnanosti a sociálních dávek. Kováčik v pořadu poznamenal, že komunisté hodlají podpořit ty podnikatele, kteří zaměstnají čerstvé absolventy. „To jsou lidé, kteří pracovat chtějí, ale práci nemohou najít, protože nemají praxi,“ poznamenal.

V závěru svého vystoupení každý z hostů prozradil, co by jako případný poslanec ve sněmovně prosadil na prvním místě. Stropnický zmínil zákon o státní službě, Kováčik majetková přiznání a Bernardová založení nového centrálního úřadu na zadávání veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…