Primátor Přerova: Miloš Zeman je nemotorný chytrolín. Až příliš zahleděný do sebe

04.02.2015 9:34

Intenzita práce všech, kteří po volbách nově pracují na přerovském magistrátu, je s ohledem na stav města, řízení veřejných záležitostí a „zůstatků“ minulosti, od počátku vysoká. Tak shrnul prvních 100 dní ve funkci Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov). Jaké jsou jeho plány pro nadcházející roky? Zevrubně jsme také hovořili o problému s ubytovnami, které se nevyhnuly ani Přerovu. Proč se domnívá, že vládní novela o pomoci v hmotné nouzi problémy nevyřeší a jaké navrhuje řešení? Neopomněli jsme ale ani kauzu hotelu Strojař a obul se také do prezidenta. V jaké souvislosti?

Primátor Přerova: Miloš Zeman je nemotorný chytrolín. Až příliš zahleděný do sebe
Foto: archiv starosty
Popisek: primátor Přerova Mgr. Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov)

Pane primátore, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci?

Takzvaná doba hájení je prázdný pojem. Když nastoupíte do veřejné funkce, musíte být připraven od startu na 100 procent. Intenzita práce všech, kteří po volbách nově pracují na přerovském magistrátu, je s ohledem na stav města, řízení veřejných záležitostí a „zůstatků“ minulosti, od počátku vysoká.

V politice nejste nováčkem a v minulém volebním období jste působil v opozici a dá se říci, že na vládní koalici nitku suchou. Nyní máte možnost věci změnit. Jaké hlavní změny plánujte?

Změny v přístupu k řízení města obsahuje koaliční „Plán pro Přerov“ na léta 2014-2018 . Například máme vyšší účast občanů na řízení města, došlo k rozšíření počtu výborů zastupitelstva, změny jsou v hospodaření města a snižování jeho zadluženosti. Dalšími kroky jsou například oddělení prevence kriminality od městské policie, prosazování rozumných investic na správném místě, opakovaný „tlak“ na stát a kraj při řešení velkých dopravních problémů města a podobně.

Váš předchůdce byl v hledáčku médií kvůli řadě skandálů, včetně obvinění s manipulacemi s veřejnými zakázkami. Jak byste svého předchůdce hodnotil Vy sám a především, co se budete snažit udělat proto, abyste úřadu vrátil prestiž a obnovil důvěru obyvatel?

Bývalý primátor se zhodnotil sám. Nebát se a nekrást, to je moje krédo.

S Přerovem jsou také úzce spojeny problémy s ubytovnami. Od ledna nabyla účinnosti vládní novela o pomoci v hmotné nouzi, která upravuje vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách. Doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Domníváte se, že změna vyřeší problém s ubytovnami nebo je třeba jít ještě dál? 

Přijatá změna problém nevyřeší. Je nezbytné, mimo jiné, přijmout zákon o sociálním bydlení, ale také novelizovat předpisy o trvalém pobytu občanů v obcích a městech, upravit režim - například jako „domovské právo“, místo stálého pobytu, domicil. Dokonce bych se nebál uvažovat o přijetí zákona „o kočujících osobách“, nebo chcete-li o osobách na cestě. Někdo prostě nechce žít na jednom místě a přirozeně migruje, je to kultura jeho života. A takovýto způsob žití není stav vyloučení, či stav asociální. Rozhodně bude nutné vynaložit z veřejných rozpočtů více peněz na zachycení vyloučených spoluobčanů a jejich systematické začleňování, jejich socializaci. 

Asi nejvážnější situace je v ghettu u nádraží. V souvislosti s tím se tak hovoří i o otevření policejní služebny na nádraží. Jak to se záměrem aktuálně vypadá?

Ubytovna u nádraží byla uzavřena. Osobně se domnívám, že situace v ulicích Husova, Škodova není ghettem. Složitější je situace v Kojetínské ulici, či v ubytovně v ulici Dluhonské. Služebna Policie ČR na přerovském nádraží nebude, policie navrhla a realizuje jiný způsob výkonu služby, který plně nahrazuje služební stacionář. Změna služby ve vyloučených lokalitách je koordinována s městskou policií. Díky „Norským fondům“ nastoupí v prostoru nádraží dva příslušníci Policie ČR, specialisté na práci s občany žijícími „svébytně“ - budou nejen “kárat“, ale především pomáhat těmto lidem v komunikaci s úřady. V průběhu května se v přednádraží objeví i romští asistenti strážníků městské policie.

Ne za cenu čtyřicet milionů korun, kterou odsouhlasili bývalí zastupitelé, ale bezúplatně může získat opuštěný hotel Strojař město Přerov. Podmínkou je, že musí město najít pro Strojař veřejně prospěšné využití. Co vy na to? Má město pro takový objekt využití, jež by zároveň nebylo pro magistrát ztrátové? A jaké byste preferoval Vy sám?

Oslovili jsme občany, aby nám napsali, jak by chtěli Strojař využít - a odezva několika desítek námětů je zajímavá. Od domova důchodců, přes kombinované bydlení seniorů s mladými, nebo takzvané startovací byty - až po zboření a využití vzniklého prostoru jinak. Navrhovali třeba park a zónu aktivního odpočinku. Přestavba Strojaře například na bydlení pravděpodobně narazí na současné hygienické normy - hluková zátěž. Rada města ustavila pracovní komisi, která věc využití Strojaře hlouběji posuzuje a s výstupem a návrhy na řešení budou orgány města včas seznámeny, aby mohly kvalifikovaně rozhodnout. Osobně preferuji tento stavebně technicky „přežitý“ objekt zbořit a na místě vystavět velkokapacitní parkovací dům. Ten Přerovu velice schází. Svou polohou ve středu města by umožnil centrum zklidnit a zvýšit tak kvalitu života v tomto prostoru. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu.

Město vede koalice pěti stran, složená ze zástupců hnutí ANO, kteří volby vyhráli, Společně pro Přerov, sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí a Nezávislí. Dohromady máte v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 21 mandátů. Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být mnohdy pro pět stran složité? Kde podle Vás budou největší třecí plochy?

Koaliční vládnutí je vždy o umění mluvit, jednat, dohodnout, shodnout se, ale především vědět, že neseme společnou odpovědnost za řízení a vedení veřejných zájmů města a jeho občanů - a ne za prosazování individuálních či skupinových zájmů.

Minulé vedení si nechalo vypracovat odborné studie za účelem rozvoje města. Vzniknout by mohl například nový park s pečovatelskou službou na jihu města či malá průmyslová zóna na Brněnské. Plánujete jejich návrhy realizovat?

V současné době dokončujeme zpracování a projednání návrhu „Strategického plánu“ města Přerova, které bývalé orgány města nedokončily a řádně neprojednaly. Paralelně k tomuto dokumentu zpracovává příslušný odbor magistrátu strategický materiál o stavu městského majetku a jeho dalšího využití. Je proto předčasné hovořit na co ve vizích města a jeho dalším rozvoji navážeme a co opustíme. Naším cílem je především - v rámci těchto dokumentů – se správně orientovat v potřebách města, s cílem prosadit výstupy z těchto dokumentů ve fondech integrovaných teritoriálních investic Olomoucké aglomerace – Olomouc – Přerov – Prostějov, ale i jiných finančních zdrojů. Mám na mysli například zdroje státu na dostavbu domova důchodců v areálu stávajícího domova pro seniory.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Cíl je jasný, dosáhnout na co nejvíce peněz z integrovaných investic Olomoucké aglomerace a dalších projektů. Jiná cesta není, když vlastní prostředky - díky zadlužení města minulou politickou garniturou - scházejí. A také mít jasno, jaký bude postup výstavby dálnice D1, průpichu a dalších dopravních staveb na území města.

Prvním, přímo zvoleným prezidentem se stal před dvěma roky Miloš Zeman. Co říkáte na jeho výroky, kterými pobouřil řadu lidí? Jak na Vás působí?

Miloš Zeman je solitér, patřící podle mého názoru svým myšlením a sdělováním do jiného světa, světa osvícené monarchie, možná až světa barokních kazatelů.

A jak byste Miloše Zemana jako prezidenta hodnotil? Má Vaši důvěru?

Jako osobnost je pro mne Miloš Zeman nemotorný chytrolín, až příliš zahleděný do sebe. Jeho jsem prezidentem nevolil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…