Pryč. Vytlačit. Zavřít. V EU se přitvrdilo na migranty

17.08.2023 11:50

V roce 2022 se hranice EU pokusilo překročit na 330 tisíc migrantů a uprchlíků a podle agentury Frontex by to v roce 2023 mohlo být ještě víc. Jen v Rakousku v roce 2022 žádalo o udělení azylu 4 až 11 tisíc lidí měsíčně. Maďarsko, Polsko a Litva tomu nechtějí přihlížet. Polský premiér Morawiecki se před volbami rozhoduje, zda vypsat referendum o ochraně polských hranic.

Pryč. Vytlačit. Zavřít. V EU se přitvrdilo na migranty
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Server Deutsche Welle upozornil, že agentura Frontex, která má na starost ochranu vnějších hranic EU, upozornila, že v roce 2022 se hranice EU pokusilo překročit na 330 tisíc migrantů. A v roce 2023 by to mohlo být ještě víc. A až čtvrtina žádostí o azyl nakonec končí v Německu, i když Německo není první zemí, přes kterou vstoupili migranti a uprchlíci do EU. Němci, a nejen Němci proto hledají cesty, jak pomocí zpřísnění legislativy možné budoucí migranty omezit v jejich dalších možných pokusech.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí

Podmínky přiznání azylu kupříkladu Dánsko zpřísnilo natolik, že v zemi žádá o azyl jen asi 180 lidí měsíčně. Naproti tomu v Rakousku to bylo v roce 2022 4 tisíce až 11 tisíc žádostí měsíčně. Italská vláda vyjednává s vládou v Tunisku, že bude severoafrické zemi vyplácet finanční prostředky, pokud tato zadrží migranty ještě na březích Afriky.

„Média a různé organizace pro lidská práva informovaly, že řečtí, chorvatští a polští pohraničníci se uchylují ke spuštění deportací nově příchozích migrantů. Migranti přistižení při vstupu do uvedených zemí jsou násilně vráceni do země, odkud přišli, bez řádného procesu. Dotyčné úřady však popřely, že by prováděly zatlačení nebo ‚refoulements‘, jak se jim říká, protože je evropské a mezinárodní právo zakazuje,“ uvedl server Deutsche Welle s tím, že Maďarsko je snad jedinou zemí, která otevřeně přiznává, že migranty, kteří se pokouší vstoupit do Maďarska, bez sdoudu deportují pryč ze země. Činí tak na základě nouzového zákona přijatého v roce 2015.

„Podle Evropské rady pro uprchlíky a exulanty bylo z Maďarska do Srbska vráceno přes hraniční plot asi 150 000 lidí bez větších okolků. Maďarská vláda uvedla, že toto odstrašování funguje,“ pokračoval server.

Polský premiér Mateusz Morawiecki chce jít podobnou cestou a před nadcházejícími říjnovými parlamentními volbami nahlas říká, že by rád vypsal referendum o tom, zda má Polsko odmítnout reformu evropské migrační politiky a dál důsledně chránit vlastní hranice, především hranice s Běloruskem.

Podle serveru katarské televize Al-Džazíra se i Lotyšsko má na pozoru a snaží se posílit ostrahu hranic s Běloruskem. Do země, která má necelých 1,9 milionu obyvatel se v poslední době pokouší proniknout stále více lidí z běloruské strany. Jen za posledních pár desítek hodin to podle serveru bylo 96 osob.

„Lotyšsko má ‚informace o možném nárůstu hybridních hrozeb‘, uvedla pohraniční stráž v úterý v prohlášení s tím, že běloruské úřady se stále více zapojují do organizování toku lidí – z nichž mnozí jsou žadatelé o azyl a uprchlíci – přes lotyšské hranice. Kvůli výhrůžkám uložila Pohraniční stráž zákaz dovolené. Pohraniční orgány navíc požádaly o podporu lotyšské ozbrojené síly a policii. Lotyšská ministryně obrany Inara Murnieceová poté podle zpráv nařídila armádě, aby na hranici rozmístila další síly,“ napsal server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

12. 9. 2023 uplyne 380 let od porážky tureckých hord u Vídně. Jak to Vídeň oslaví?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCommon Decency , 17.08.2023 12:45:37
Muslimské pokusy dobýt státy Evropy se perodicky opakují, strategie zůstává stejná, jenom taktika se mění. Politika EU dělá vše pro to, aby tentokrát byl muslimský pokus završen vítězstvím, neboť se vedení EU chová jako pátá kolona. Už roky. Země Evropy díky tomu nic pěkného nečeká.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…