Radek John válcuje i Babiše. Do Bruselu s kampaní za 200 milionů

09.04.2014 4:44

VÍME PRVNÍ S neobvyklou kampaní před volbami do Evropského parlamentu přichází lídr Věcí veřejných Radek John. Pokud se stane europoslancem, tak prvních sto tisíc příznivců zaregistrovaných na jeho webových stránkách získá zdarma na rok asistenční kartu motoristy. Vzhledem k ceně karty se celkové náklady šplhají až ke dvěma stům milionům.

Radek John válcuje i Babiše. Do Bruselu s kampaní za 200 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John, lídr voleb VV do Evropského parlamentu

Bývalý ministr vnitra a lídr Věcí veřejných pro evropské volby Radek John cílí při své kampani jednoznačně na motoristy. „Pokud se 24. května 2014 stanu europoslancem a vy se nyní zaregistrujete na www.radekjohn.cz, získáte Johnovu asistenční kartu řidiče na 12 měsíců zdarma,“ slibuje Radek John v rámci své volební kampaně.Tato mimořádná nabídka platí pro prvních 100 tisíc registrovaných příznivců a doprovází ji slogan „Zdarma karta řidiče pro Johnovy voliče“.

Tato kampaň vychází z logické úvahy, že pokud se zaregistruje 100 tisíc příznivců a všichni budou volit Radka Johna s vidinou zadarmo získané asistenční karty v hodnotě 1800 korun a k tomu se ještě pětině z nich podaří pro volbu lídra VV přemluvit dalšího voliče, získá Radek John 120 tisíc hlasů. Tento počet zhruba odpovídá pětiprocentní hranici potřebné pro zvolení do Evropského parlamentu. Před pěti lety byla této hranici z neúspěšných stran nejblíže Suverenita, jejíž 100 514 hlasů odpovídalo volebnímu výsledku 4,26 procenta.

Věci veřejné nevyjde kampaň na stovky, ale desítky milionů

Věci veřejné tehdy ještě před svým raketovým vzestupem získaly 2,4 procenta a letos se v předvolebních průzkumech zatím pohybovaly pod hranicí pěti procent. Nejnovější průzkum agentury SANEP jim přisoudil 2,9 procenta. Pokud by byl Radek John zvolen a na jeho stránkách by se skutečně zaregistrovalo 100 tisíc příznivců, tak by asistenční karty pro ně představovaly hodnotu 180 milionů korun. „Po slevách to bude několik desítek milionů korun,“ říká pro ParlamentníListy.cz Filip Klasna, tiskový mluvčí Věcí veřejných.

Poskytnuté slevy jsou pochopitelné vzhledem k obrovskému jednorázovému odběru, ale svou roli jistě sehraje i skutečnost, že Radek John svou volební kampaň spojil s asistenční kartou od společnosti ACA 1213. Ta tak bude mít reklamu na předvolebních akcích Věcí veřejných a spojení se známou tváří nejen politika, ale i televizního moderátora a spisovatele, také určitě výslednou cenu srazí o nějaký ten milion.

Prodloužení besedy možná zachránilo životy

Radek John se už také na propagačních materiálech, které má redakce k dispozici, objevuje v odtahovém vozidle v barvách a nápisem ACA s asistenční kartou od společnosti ACA 1213 v ruce. Tato karta hradí v rámci České republiky, ale i Evropské unie pomoc silniční služby (příjezd a práci mechanika), odtah vozidla do servisu, zapůjčení náhradního vozidla, dovoz pohonných hmot, pokud na cestě dojdou, výměnu poškozené pneumatiky, likvidaci pojistné události, tlumočníka na telefonu v zahraničí a další pomoc při nehodě.

Lídra VV k tomuto spojení pro volební kampaň přivedla podle jeho vyjádření nedávná cesta z Ostravy do Prahy po besedě o filmech Bony a klid 1 i 2, které se s ním zúčastnili režisér Vít Olmer a herec Roman Skamene. Beseda neměla konce, a tak odjížděli o půl hodiny později, než původně plánovali. Když minuli Jihlavu, ozvalo se z rádia mimořádné hlášení o uzavření dálnice na 52. kilometru. Kamion jedoucí směrem na Brno tam prorazil svodidla a čelně se srazil s kamionem mířícím na Prahu.

Na silnicích se pohybujeme na hraně štěstí a neštěstí

„Přesně v tom místě, kde jsme mohli jet my, kdyby se beseda s ostravskými diváky neprotáhla. Takže Ostraváci, díky. Možná jste nám zachránili život,“ píše Radek John na blogu iDnes.cz s tím, že každého v autě napadlo, když projížděli místem tragédie a viděli sešrotované kamiony, z nichž záchranáři vystříhávali řidiče, jak snadno se každý z nás na silnici může stát obětí katastrofy, na které nenese žádnou vinu.

„Všichni na silnicích se pohybujeme na hraně štěstí a neštěstí. Všichni potřebujeme nejen anděla strážného, ale i maximální zabezpečení v případě, že se stane něco nepředvídatelného. A všichni pro to musíme udělat maximum. Právě v téhle situaci na noční dálnici, kde málem umírali lidé, jsem se definitivně utvrdil v tom, že má smysl, abych pomohl zajistit větší bezpečnost pro sto tisíc českých řidičů pohybujících se na českých silnicích a dálnicích,“ uvádí Radek John, co ho k hodně neobvyklé volební kampani přivedlo.

Radek John se pokusí zopakovat úspěch před čtyřmi lety

Politická hvězda Radka Johna vylétla vzhůru v květnových volbách roku 2010, kdy jako předseda dovedl Věci veřejné do sněmovny s podporou téměř 11 procent (570 tisíc) voličů. Stal se ministrem vnitra a místopředsedou ve vládě Petra Nečase, ve funkci vydržel necelých deset měsíců, později po štěpení poslaneckého klubu Věcí veřejných se zařadil do opozice proti vládnoucí ODS, TOP 09 a frakci LIDEM.

Doplňme, že většina politických stran ohlásila kampaně v řádech několika desítek milionů korun, ať už jde o ČSSD, KSČM či hnutí ANO Andreje Babiše. V tomto měření se tak Radek John dostává na pomyslný piedestal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…