Sankcemi se zničíme sami. Odveta ze strany Ruska nebude třeba, obává se starosta Žamberku

26.08.2014 10:32

Uvalení sankcí Rusku nebylo podle Jiřího Dytrta (ODS) správné rozhodnutí. Kam podle něj tak celý konflikt spěje? V komunální politice působí již 16 let a letos by chtěl do třetice obhájit mandát. Co je pro něj výzvou pro následující volební období? A jak hodnotí své dosavadní působení v čele radnice? Výsledky komunálních voleb určí podle jeho slov směr mnoha stran a nevylučuje následně ani užší spolupráci či fúzi ODS a TOP 09. Proč?

Sankcemi se zničíme sami. Odveta ze strany Ruska nebude třeba, obává se starosta Žamberku
Foto: archiv JD
Popisek: Starosta Žamberka Jiří Dytrt (ODS)

V rámci senátních voleb bude ODS v některých městech spolupracovat s TOP 09. Co vy na to? A vzhledem k poklesu preferencí obou stran a celkovému tříštění stranického systému, je podle vás do budoucna reálná i nějaká užší spolupráce? Dokážete si třeba představit fúzi stran?

Na parlamentní úrovni ve společném poslaneckém a senátorském klubu a také v krajských a obecních zastupitelstvech je platná dohoda TOP 09 a STAN. Společně také nominovali a podporovali kandidáta na prezidenta ČR. Pokud TOP 09 bude v některých městech spolupracovat s ODS, je to s ohledem na pokles preferencí obou stran alternativa pro voliče. Případná užší spolupráce či fúze stran je možná a řekl bych, že výsledky komunálních voleb určí směr mnoha stran.

Jak velkou konkurencí jsou podle vás nejen pro ODS, ale celkově pro etablované strany nové strany a hnutí?

Řekl bych, že každé nově utvořené hnutí či strana mívá větší popularitu než ty existující. Důvod je jednoduchý. Občané vnímají politiku jako něco, kde se krade, kde se podvádí a mediálně jsou takovéto kauzy často zmiňované. To, že se výrazná část věcí podaří, to se již občan nedoví. Z tohoto důvodu očekává od nových hnutí či sdružení nové lidi, nové nápady a především serióznost.

Podle nejnovějších preferencí je u voličů nyní nejvíce populární hnutí ANO Andreje Babiše. Čím podle vás Andrej Babiš u lidí tak „boduje”?

Myslím si, že důvod, proč pan Babiš u lidí boduje, je především v tom, že řídí fungující firmy a lidé věří, že stejný úspěch bude mít i v případě řízení státu.

I vy osobně byste chtěl do třetice obhájit váš mandát. S čím do voleb jdete?

Já sám jsem v komunální politice šestnáctým rokem a z toho tři volební období zastávám uvolněnou funkci. Pokud mohu obecně popsat, s čím jdu do letošních komunálních voleb, tak je to především s chutí pro občany zlepšovat podmínky života a pro město kvalitu majetku a mediální obraz. Město je ekonomicky perfektně stabilizované a připravené na případné výzvy.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, vaším největším cílem byla podpora vzniku nových lokalit pro výstavbu bytových a rodinných domů s dobrou infrastrukturou a vznikem nových pracovních míst, která povedou ke zvýšení počtu obyvatel města. Podařilo se vám tento cíl naplnit? Jaký je aktuálně demografický vývoj ve městě?

Ano, skutečně je mou snahou vytvářet podmínky pro vznik nových lokalit pro výstavbu bytových a rodinných domů s dobrou infrastrukturou a vznik nových pracovních míst. Lokality pro výstavbu má město připravené a jednáme se zástupci developerů o možné spolupráci a dokončujeme nabídky pro zájemce. Nová pracovní místa vznikla v současné době ve firmě Bühler CZ, s. r. o.  přímo v Žamberku, kde je předpoklad poptávky po nových zaměstnancích v řádech desítek až stovek lidí. Demografický vývoj ve městě se nám daří udržet na hranicí 6.100 občanů.

Je i nějaká priorita, kterou se vám nepodaří prosadit? Proč?

Jsou věci, které se mi asi nepodaří prosadit, a to je především znovuzavedení omezení zdravotní záchranné služby výjezdového střediska v Žamberku, neboť zřizovatelem je Pardubický kraj. V současné době statistika ani jiné ukazatele nenaznačují negativní dopad pro občany našeho regionu, přesto občané toto omezení vnímají jako velmi negativní.

Váš předchůdce Tomáš Kalous (nezávislý), který byl v roce 2008 odvolán, byl kritizován mimo jiné za špatné hospodaření města. V jaké finanční kondice je město dnes?

Město za poslední čtyři roky zlepšilo provozní hospodaření o 25 mil. Kč. Za toto období klesly běžné příjmy o 62 mil. Kč, ale běžné výdaje o 87 mil. Kč. Tím město velmi značně posílilo svou finanční kondici. Tento výsledek posunul město do kategorie excelentních měst ČR, co se finanční kondice týče.

Na podporu Ukrajiny radnice vyvěsila v květnu na základě výzvy Člověka v tísni ukrajinskou vlajku. Jak nyní celý konflikt vnímáte? Kam podle vás spěje?

Podle Člověka v tísni měla akce symbolicky vyjádřit podporu lidem, kteří se na Ukrajině zasazují za demokratické hodnoty a mírovou transformaci země. Město Žamberk reagovalo s téměř 60 dalšími obcemi včetně velkých měst. Dle mého názoru je minimálně takováto podpora Ukrajiny důležitá zvlášť v současné situaci. Kam celý konflikt dospěje, neumím odhadnout. Po změně ukrajinského vedení Rusko pod záminkou ochrany tamních obyvatel anektovalo ukrajinský Krym. USA a EU na Rusko kvůli jeho postoji v krizi uvalily sankce, Rusko odpovědnost za situaci svaluje na Západ. Pro mne je situace nepřehledná a rozhodně neprospívá občanům Ukrajiny.

A jaký je váš pohled na význam sankcí vůči Rusku a jeho následnou odvetu?

Můj pohled na význam uvalených sankcí na Rusko je z velké části ovlivněn médii, a to tak, že rozhodnutí není správné. Z pohledu českých podnikatelů přichází toto rozhodnutí v nejméně vhodnou dobu, protože se počet nových zakázek směrem na východ začal zvyšovat a firmy tak mohou po těžkém období konečně nastartovat růst. Analytici míní, že by uvalení obchodních sankcí na Rusko mohlo vést ke snížení ekonomického růstu evropských zemí včetně Česka a ohrozilo by asi jedno procento pracovních míst, tedy 30.000 až 40.000 pozic v naší republice. Poté již nemusí Rusko žádnou odvetu chystat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…