Schwarzenberg čelil salvě dotazů od čtenářů. Došlo i na jeho majetek

07.02.2015 8:38

Z PROFILŮ Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odpověděl na celou řadu dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Prozradil, jak je to s jeho majetkem, ale vyjadřoval se například i k tzv. banderovcům na Ukrajině a situaci v Libyi a v Sýrii. Došlo i na otázku, proč lhal.

Schwarzenberg čelil salvě dotazů od čtenářů. Došlo i na jeho majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na někdejšího ministra zahraničí se čtenáři serveru ParlamentníListy.cz obrátili s otázkami, které se týkaly především konfliktů v zahraničí - na Ukrajině, v Sýrii či Libyi. U posledně jmenované země dokonce poslanec čelil otázce, proč lhal.

  • Odpovědi Karla Schwarzenberga naleznete také ZDE.

Čtenář vystupující pod označením Pann se Schwarzenberga ptal, proč v jedné z předchozích odpovědí hovořil o Kaddáfího režimu v Libyi jako o diktatuře. Prý tam sám dva roky žil.

"Dva roky v této zemi bez omezení pohybu, dva roky klidu v ulicích, dva roky bezproblémového koupání kdekoli v moři. Usměvavé tváře, příjemní lidé. Nejen v Tripolisu, ale kdekoli na vesnicích či ve městech! Ptám se vás proto: Pobýval jste někdy v tomto státě jako běžný občan? Z čeho jste čerpal, že se Kaddáfí choval ke svým spoluobčanům jako diktátor a tyran? Není to tak, že chtěly USA svrhnout Kaddáfího, aby se opět dostaly k znárodněným ropným vrtům? Znovu opakuji, vaše odpověď jednomu z tazatelů je lživá," zdůrazňoval čtenář.

A exministr zahraničí podal svůj pohled na věc. "Nepochybuji o tom, že lidé v Libyi jsou příjemní, já sám jsem tam také byl. Ale to není důkaz pro ani proti existenci diktatury," zdůraznil.

Ukrajina a majetek Schwarzenbergů

Reagoval také na dotaz týkající se banderovců. Jasně řekl, že odmítá názor, podle něhož boj za národ ospravedlňuje všechny použité prostředky. Neví ale, jestli podobný názor hlásají i dnešní "banderovci", a proto se k tomu nechce více vyjadřovat.  

Nevyhnul se ani tématu Sýrie a přijímání imigrantů v Česku. Opět čtenář Pann se totiž poslance Schwarzenberga ptal, zda by byl ochoten přijmout syrské uprchlíky na svých panstvích a dát jim práci např. při likvidaci polomů. Zákonodárce odvětil, že by napřed musel zjistit, zda s podobnou prací mají tito lidé zkušenosti, jinak by to pro ně mohlo být nebezpečné.

Nakonec se vyjadřoval i k majetku svého rodu. V odpovědi podotkl, že již není majitelem panství, správu totiž předal synovi. Případné dotazy související s majetkem je proto třeba řešit s ním, nikoli se zákonodárcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…