Schwarzenberg v Barmě nabídl českou pomoc ve zdravotnictví

18.07.2012 16:37

O programu pomoci barmských dětem a o spolupráci ve vzdělávání a zdravotnictví jednal v Barmě český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). V hlavním městě Neipyijtu ho ve středu přijal barmský prezident Thein Sein, Schwarzenberg rovněž jednal s ministrem zahraničí Wunna Maun Lwinem a představiteli parlamentu, informuje ČTK.

Schwarzenberg v Barmě nabídl českou pomoc ve zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle mluvčího Víta Koláře ministr v Barmě představil český program Medevac. Díky němu se nemocné barmské děti dostanou ke specializované operaci a k léčení v ČR. Na palubě speciálu s ministrem přicestují už ve čtvrtek do Prahy první tři děti, které se podrobí operaci srdce.

Su Ťij ocenila pomoc ve zdravotnictví. Česko by prý mohlo pomoci i se zemědělstvím

O programu Schwarzenberg v úterý hovořil i s nejznámější barmskou političkou Do Aun Schan Su Ťij. Ta ho požádala, aby podobné projekty pokračovaly, především v oblasti zdravotnictví, kde Barmě chybí odborníci a přístroje. Dalšími oblastmi pro možnou pomoc by podle Su Ťij mělo být zemědělství a podpora drobného podnikání.

Prezident Thein Sein podle Koláře Česku poděkoval za program Medevac a za nabídku stipendií na českých vysokých školách pro barmské specialisty. Barma je podle něj připravena na případné investice a na setkání s obchodní delegací z České republiky.

Schwarzenberg se v Barmě v minulých dnech setkal s bývalými politickými vězni a studentskými vůdci. Zajímal se, jak může ČR pomoci v jejich úsilí a v podpoře demokracie a dodržování lidských práv v Barmě. "Děkuji vám za váš odvážný postoj, kterým nám připomínáte, že svoboda není samozřejmá. Často na to po 20 letech zapomínáme. Svoboda je stále v ohrožení," řekl barmským aktivistům Schwarzenberg.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…