Dům přítelkyně Václava Havla, disidentky Su Ťij, je poutním místem Barmánců

28.03.2012 17:07

Donedávna politický vězeň a symbol boje za lidská práva v Barmě, dnes horká kandidátka na vítězství v parlamentních volbách. Aung San Su Ťij a její politická strana kandiduje do parlamentu po mnoha letech strávených v domácím vězení. Přestože se hraje jen o deset procent křesel v doplňovacích volbách, místní lidé i celý svět považují blížící se volby v Barmě za historický okamžik.

Dům přítelkyně Václava Havla, disidentky Su Ťij, je poutním místem Barmánců
Foto: wikipedia.com
Popisek: Barmská disidentka Aung San Su Ťij

„Toto místo má pro mě velké kouzlo. Celá léta žila naše paní za touto zdí docela sama, v domácím vězení," říká Sabe. Rozsáhlý pozemek ohraničuje dlouhá zeď. „Jednou za čas silnici otevřeli a my byli šťastní, že se k ní můžeme alespoň přiblížit. Jela jsem kolem autem, myslela jsem na ni a říkala si: Jak jen to může vydržet?“ vypráví. 


Přímo v barmském Yangoonu dům Suu Tij obhlédl zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek. V domácím vězení prožila Su Ťij s krátkými přestávkami celkem 16 let. Většinou v naprosté izolaci, kdy vojenská junta blokovala i silnici před její vilou, aby lidé nemohli spatřit ani vjezd do domu. „Ulice byla zatarasená z obou stran, všude bylo plno vojáků a policistů. K domu jsme se nemohli ani přiblížit," popisuje Sabe. 


Dříve na ni mávali přes jezero


I v minulosti si ale lidé dokázali poradit. Rozsáhlá zahrada, ve které stojí dům Su Ťij, leží na břehu jezera. Z opačného břehu bylo možné rezidenci alespoň zahlédnout a nemohla tomu zabránit ani junta, ani tajná policie. „Občas, velmi zřídka, jsem si tady dala kávu. Pro mě je to tady příliš drahé, ale vždycky jsem si našetřila a přišla se sem podívat na dům naší paní. Bylo to pro mě povzbuzení,“ vzpomíná Sabe.  Teď kandiduje Aung San Su Ťij do parlamentu. Její fotografie jsou v novinách, na plakátech, vystupuje ve vládní televizi. Po mnoha letech se splnil sen všech Barmánců. Mnozí se ale bojí, aby se po volbách z tohoto snu zase neproudili do tvrdé reality.


Zdravice Su Ťij pro Václava Havla

„Ačkoli už není mezi živými, bude nám pomáhat dál: svým příkladem, svou vírou, že lidé jsou schopni překonat vlastní slabosti, svou vírou, že společnost lez reformovat podle principů přijatelných pro co největší množství jejích členů. Ptá se, zda by nám mohl pomoci. A skutečně nám pomáhá a nepřestane pomáhat už holou skutečností, že člověk jako on vůbec žil,“ říká Su Ťij v závěru svého videopozdravu, který namluvila k uctění památky zesnulého exprezidenta.

Aun Schan Su Ťij se s Václavem Havlem vinou perzekucí, jimž byla vystavena, nikdy osobně nemohla setkat, ale spojovalo je hluboké přátelství, založené tím, že v roce 1991 obdržela na Havlův návrh Nobelovu cenu míru. Václav Havel se snažil demokratickému úsilí Barmánců bojujících proti vojenské juntě, která zem řídí nepřetržitě od roku 1962, pomáhat po celou dobu svého působení ve funkci prezidenta i po vypršení svého mandátu.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …