Schwarzenberg zhoršil naše vztahy se Slovenskem, udeřil Zeman v ČT

24.01.2013 20:30

Do otevření volebních místností nezbývá už ani celý den a oba kandidáti se utkali v posledním televizním duelu. Prezidentské finále z pražského divadla Hybernia vysílá Česká televize pod taktovkou Václava Moravce.

Schwarzenberg zhoršil naše vztahy se Slovenskem, udeřil Zeman v ČT
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Moravec vyzval publikum, aby se zdrželo všech hlasitých projevů, ať už sympatií nebo antipatií vůči oběma kandidátům. Kterými třemi kroky byste sjednotili zemi rozdělenou předvolební kampaní? zeptal se následně na úvod.

"Již jsem řekl, že v případě svého zvolení bych jedním z členů bankovní rady České národní banky jmenoval Jana Švejnara přesto, že podpořil Karla Schwarzenberga. Druhým krokem by bylo pozvání předsedů parlamentních stran, aby začali diskutovat, neboť je mezi nimi vyhlouben příkop. Třetím krokem by byla návštěva jednotlivých krajů naší země, kde bych se setkal s osobnostmi bez ohledu na tom, koho volili," reagoval okamžitě Zeman.

Karel Schwarzeberg by prý už svým prvním projevem všechny ujistil, že prezidentský slib bere vážně a od toho okamžiku je prezidentem pro celý český lid a nebudu brát nejmenší ohled na názorové či stranické rozdíly. "Také bych si povolal představitele stran i klubů a zahájil nutnou diskusi. Navštívil bych i sněmovnu a bavil se poslanci," dodal obdobně jako Zeman.

Zeman i Schwarzeberg vytáhli temné stránky svých kampaní

Moravec nechal následně oba kandidáty stručně označit to, na co nejsou ve své dosavadní kampani příliš hrdí. "Na ty své příznivce, kteří občas vydávají hloupá hesla. Například v jižních Čechách, že kdo nevolí Karla Schwarzenberga, není Čech. Pokládám to za hloupé heslo," neváhal s odpovědí Zeman.

Šéf TOP 09 zase zmínil vandalismus, se kterým se setkal poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, o němž informovaly ParlamentníListy.cz. "Nepředpokládám, že to jsou moji stoupenci, kteří Jandákovi namalovali něco na zeď jeho domu. U mých přívrženců se obávám, že jejich nasazení bylo tak veliké, že to některým lidem šlo na nervy," vysvětlil Schwarzenberg. Přiznal také podivné přemlouvání nezávislých kandidátů před prvním kolem, aby se z voleb odstoupili ve prospěch právě Schwarzenberga, což bylo tvrdě kritizováno.

Benešovy dekrety znovu na scéně

Jeho výroky o Benešových dekretech prý byly jen historickým pohledem, nemělo to podle jeho slov znamenat nic, co by změnilo majetkové poměry. Oproti minulé debatě před týdnem se snažil své výroky mírnit a bagatelizovat.

ČT připomněla Zemanovy staré výroky o odsunu sudetských Němců, které vůči tomuto kroku byly kritické. Miloš Zeman však již na minulých debatách vysvětlil, že tehdy měl na mysli divoké neřízené odsuny před Postupimskou dohodou.

„Pan Schwarzenberg podle reakcí německého i rakouského tisku potěšil některé tamní kruhy, ale na druhé straně zhoršil naše vztahy se Slovenskem,“ uvedl Zeman. Slovenský premiér Robert Fico totiž tyto Schwarzenbergovy výroky také pro ParlamentníListy.cz tvrdě odsoudil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…