Senátor Janeček kandiduje opět, ale ne za ČSSD. Ta prý už není demokratická

22.08.2014 11:38

Devět kandidátů se letos zúčastní voleb do Senátu v Brně. ČTK to řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Právě dnes vypršel termín pro rozhodnutí o registraci nebo odmítnutí přihlášky do senátních voleb. Ve Vyškově je kandidátů pět a ve Znojmě osm. V každém obvodě se bude o hlasy voličů ucházet současný senátor.

Senátor Janeček kandiduje opět, ale ne za ČSSD. Ta prý už není demokratická
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Ve Vyškově obhajuje post Ivo Bárek (ČSSD), ve Znojmě Marta Bayerová (KSČM). V Brně je to Miloš Janeček, který před šesti lety uspěl za ČSSD, nyní ale kandiduje za stranu Republika, kterou založil bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka.

Ani v jednom ze tří volebních obvodů nemá z parlamentních stran zastoupení Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Ve Vyškově nikoho nemá ODS. „Podporujeme kandidáta TOP 09 a TOP 09 zase podporuje našeho kandidáta ve Znojmě," řekla ČTK mluvčí ODS Jana Havelková.

Janeček bude v Brně obhajovat senátorský post za novou stranu. „Z ČSSD jsem vystoupil, protože to už dávno není demokratická strana, nýbrž strana zájmových skupin a kmotrů, kteří ji řídí a rozhodují o veškerém dění," řekl ČTK Janeček. Podle něj se v ČSSD obsazují odborné i politické posty podle známostí a různých výhod, nikoliv podle odbornosti a schopností. „Zejména mě zklamalo, že se ČSSD vzdala jednoho ze svých hlavních bodů volebního programu, a to přehodnocení církevních restitucí," doplnil Janeček s tím, že za Republiku kandiduje proto, že chce pokračovat v senátorské práci a oslovil ho program strany.

V Brně kandiduje i expertka na dálnice Pošvářová

Vedle Janečka kandiduje v Brně trenér brněnských basketbalistek Jan Bobrovský (ODS), ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal (ČSSD), architekt Karel Schmeidler (ANO), vědec Michal Marek (TOP 09 a Starostové), brněnská a krajská zastupitelka a kandidátka na primátorku Helena Sýkorová (KSČM), sociolog a pedagog Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), expertka na dopravní stavby Miloslava Pošvářová (koalice Strany zelených a České pirátské strany) a poradce v oblasti legislativy Jiří Šoltys (Občané České republiky). V předešlých volbách v roce 2008 bylo kandidátů šest. Vyhrál právě Janeček před Petrem Duchoněm z ODS. Z více než 100.000 voličů odevzdalo v prvním kole hlas přes 47 procent a ve druhém skoro 36 procent voličů.

O post senátora ve Vyškově usiluje pět kandidátů

Senátor Ivo Bárek obhajuje senátorské křeslo ve volebním obvodě číslo 57 ve Vyškově. Jeho soupeřem bude náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý (KDU-ČSL), jihomoravský zastupitel Zdeněk Koudelka (KSČM), vysokoškolský pedagog Pavel Zůna (ANO) a pedagog a mediátor Zdeněk Šigut (TOP 09 a Starostové). V předešlých volbách lidé vybírali ze šesti jmen. Do druhého kola postoupil s Bárkem Václav Horák z KDU-ČSL. Před šesti lety přišlo k urnám z více než 100.000 možných voličů skoro 43 procent v prvním a téměř 31 procent ve druhém kole.

Kandidatura Bayerové vyvolala v KSČM spory

Senátorský post ve volebním obvodě číslo 54 obhajuje Marta Bayerová. Její kandidatura vyvolala v KSČM ale spory. Současnou senátorku totiž nepodpořila okresní ani krajská organizace, avšak ústřední výbor její kandidaturu schválil. Okresní organizace ovšem chtěla nominovat vlastního kandidáta, proto jihomoravský zastupitel Petr Krátký kandiduje jako nezávislý. Dalším kandidátem je prorektor Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo Pavel Štohl (ČSSD), odborník na jadernou energetiku Petr Firbas (ANO), krajský radní Jiří Němec (KDU-ČSL) a lékař Karel Podzimek (ODS). Stejný počet kandidátů byl ve Znojmě i před šesti lety. Bayerová zvítězila před Petrem Nezvedou z ODS. Volební účast byla v prvním kole přes 40 procent a ve druhém kole přes 33 procent z celkových více než 91.000 voličů.

Senát má 81 členů a jejich funkční období je šest let. Každé dva roky se ve volbách obměňuje třetina z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…