Skončili jste, hrozil Drábkův Šiška. Pak začal slibovat stamiliony

09.04.2014 8:24

Přestaňte si stěžovat a dostanete od nás jinou zakázku za stovky milionů. Takovou nabídku měl přednést náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Od úterka soud projednává jeho působení na ministerstvu, konkrétně tendry, které v té době uzavíral.

Skončili jste, hrozil Drábkův Šiška. Pak začal slibovat stamiliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Jak shrnují Hospodářské noviny, podnikatel Martin Procházka společně se svými společníky z firmy OKsystem již od devadesátých let vytvářeli informační systém pro výplatu sociálních dávek. Po nástupu ministra Jaromíra Drábka ale o zakázku přišli. Od ledna 2012 tři ze čtyř systémů, které jejich firma provozovala, převzala společnost vybraná ministrem Drábkem. A to způsobem, o který se dnes rovněž zajímají kriminalisté.

OKsystem se bránil a stěžoval si u Úřadu pro hospodářskou soutěž. Tím prý náměstka Šišku, který na ministerstvu za výplatní systémy zodpovídal, velmi rozčílili. „Ani mi nepodal ruku a řekl: Na ministerstvu jste skončili,“ vzpomíná Procházka pro Hospodářské noviny na setkání z té doby.

Jenže „Drábkův“ systém výplaty dávek opakovaně kolaboval a ministerstvo muselo urgentně jednat. Oslovilo tedy opět Procházku a jeho společníky, kteří měli s jeho provozováním mnohaleté zkušenosti. Jednalo se o přesun systému sociální podpory do tzv. cloudu, tedy mimo ministerstvo. Na jednání měla poprvé padnout nabídka, že by stamilionovou zakázku mohl dostat OKsystem, ale pouze za předpokladu, že stáhne žalobu u antimonopolního úřadu.

Společníci se ale po poradě rozhodli na nabídku nepřistoupit. Naopak - Procházka na další jednání vyrazil ověšen policejní monitorovací technikou a tajně si nahrál schůzku s náměstkem Šiškou. Právě na ní měla podle Hospodářských novin padnout nabídka „jiné stamilionové zakázky“ výměnou za stažení stížnosti. Důsledkem byla známá scéna, kdy si pro Šišku přišli policisté přímo do ministerské kanceláře. Ministr Drábek následně musel odstoupit.  

Antimonopolní úřad dal Procházkovi a jeho společníkům nakonec za pravdu. Tendr na sociální systémy byl zrušen a firma OKsystem dělá pro ministerstvo dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…