Sobotka prý vsadil na Chovance. V ČSSD se už začíná mluvit o sjezdu

20.06.2014 8:13

Ačkoli se volební sjezd ČSSD bude konat až příští rok na jaře, už nyní probíhají neformální nominace na nejvyšší posty. Místo předsedy strany má pravděpodobně zajištěné její stávající šéf Bohuslav Sobotka, boj se svede o neobsazené místo prvního místopředsedy. Tam by Sobotka rád viděl ministra vnitra Milana Chovance.

Sobotka prý vsadil na Chovance. V ČSSD se už začíná mluvit o sjezdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Pokud by rozhodnutí o tom, kdo obsadí post statutárního místopředsedy, bylo pouze na šéfu sociální demokracie a premiéru Bohuslavu Sobotkovi, připadla by tato funkce s velkou pravděpodobností současnému řadovému místopředsedovi Milanu Chovancovi, píší Lidové noviny.

Sobotka nyní podle informací deníku sonduje, zda má jeho favorit podporu i u spolustraníků, navenek ale nechce své preference komentovat. „Nyní se soustředíme především na komunální a senátní volby, je předčasné teď řešit, kdo bude sedět v čele strany. Myslím, že jasněji bude v tomto ohledu po volbách, kdy okresy a regiony začnou oznamovat svoje nominace," uvedl pro LN Sobotka.

Chovancova nominace není vůbec jistá

Premiérova preference je podle deníku překvapivá z toho důvodu, že Chovanec patřil do tábora politiků kolem jihomoravského hejtmana Michala Haška, který se pokusil Sobotku z čela strany odstřelit. Sobotka prý ale uvěřil, že hlavními mozky akce byl Hašek, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc a Chovanec se pouze „vezl". Chovanec už nyní nepředstavuje názorový protiproud ve straně.

„O kandidatuře vážně uvažuji. Samozřejmě, že je pro mě důležité i stanovisko předsedy," uvedl Chovanec pro LN. Nebude to prý mít ale vůbec jednoduché, odpor lze očekávat především z velkých regionů. Například Středočeši by si podle informací deníku přáli ve vedení strany spíše předsedu sněmovny Jana Hamáčka. Rivalem by mohl být také Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…