Španělská policie uzavřela tisíce škol, snaží se překazit referendum o nezávislosti Katalánska

30.09.2017 21:36

Je to výsměch demokracii, označil v sobotu španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis plán katalánské regionální vlády uspořádat hlasování, které zakázal španělský ústavní soud. Píše o tom server idnes.cz.

Španělská policie uzavřela tisíce škol, snaží se překazit referendum o nezávislosti Katalánska
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Španělská vláda informovala, že policie znemožnila přístup do 1300 škol, které byly určeny pro konání referenda. Podle vládního zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, dalších 163 škol obsadili občané. Ti se svou přítomností, na nařízení šéfa  katalánské regionální policie, snaží policii znemožnit vyklizení a uzavření školních budov do nedělního rána.

Katalánská policie dala lidem, kteří okupují školní budovy, ultimátum pro vyklizení do nedělních 06:00 SELČ. Pak je údajně připravena je k tomu přinutit. Navzdory ujišťování ze všech stran, že veškeré akce budou nenásilné, panují obavy z toho, aby se situace nevymkla kontrole. V Katalánsku o víkendu operuje na 26 000 policistů a příslušníků civilní gardy.

List El País napsal, že katalánská vláda se všemožně snaží vyvolat zdání normálnosti. V pátek oznámila, že oprávnění hlasovat má 5 343 358 Katalánců a že v neděli plánuje otevřít 2315 volebních místností, z toho 207 v Barceloně. Na zajištění hladkého průběhu hlasování se má podílet 7235 dobrovolníků.

Katalánský premiér Carles Puigdemont v noci na sobotu ukončil kampaň před referendem provoláním, že hlasování dá občanům regionu právo na celosvětové uznání.

Katalánská vládnoucí separatistická koalice se zavázala, že pokud se většina v referendu vysloví pro odtržení, vyhlásí nezávislost na Španělsku do 48 hodin. Zatím ale není jasné, zda se obyvatelům Katalánska podaří  vhodit své hlasy do připravených uren.

Většina evropských lídrů dosud odmítala veřejně zaujmout stanovisko ke katalánské otázce a nechce podpořit ani separatisty, ani španělského premiéra Mariana Rajoye a jeho tvrdý postup s cílem referendum znemožnit, podotkla AP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …