Stále objevujeme nedostatky, které jsme zdědili po předchozím vedení, povzdechl si starosta Kutné Hory

30.03.2015 10:08

Na koalici se v Kutné Hoře domluvila Kutnohorské změna s ANO a ČSSD. S ohledem na průběh předchozího volebního období nebyla jiná možnost, říká pro naše stránky starosta Martin Starý (Kutnohorská změna). A do minulého vedení se opřel i v souvislosti hospodařením města, které může ohrozit čerpání dotací. Jako zakladatel ekologicky orientovaného sdružení Denemark se vyjádřil také k iniciativám tzv. ekoaktivistů, kteří mají často odlišný pohled na řešení problémů. A nejen k tomu….

Stále objevujeme nedostatky, které jsme zdědili po předchozím vedení, povzdechl si starosta Kutné Hory
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kutné Hory Martin Starý (Kutnohorská změna)

Kutná Hora patří mezi města, kde vítěz voleb skončil v opozici. Co bylo hlavní příčinou?

Současná opoziční strana nebyla, dle mého názoru, vítězem s totální převahou, ale počet mandátů dvou vítězných stran se rovnal, tzn. nabízelo se konečné jednání s oběma nejsilnějšími stranami. S ohledem na průběh předchozího volebního období se však nabízela varianta pouze jedna.

Na společném vládnutí jste se dohodli zástupci ANO a ČSSD. Jak byste hodnotil první měsíce spolupráce? Neobjevují se nějaká máčky?

Na začátku bych podotkl, že nejde o vládnutí, ale správu města. Po uplynulých čtyřech měsících si myslím, že tato spolupráce funguje dobře a až následujících několik měsíců ukáže její první výsledky. Někteří z členů koaličních partnerů i z Kutnohorské změny jsou političtí nováčci a je třeba, aby se naučili politicky a veřejně jednat, chovat a pracovat. Věřím, že se to naučí rychle, aby nedávali příležitosti k nekonstruktivním poznámkám opozičních zastupitelů.

A jak byste ve stručnosti shrnul své první měsíce ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

I po čtyřech měsících ve funkci stále objevujeme nedostatky a nepřipravenost a nekoncepčnost hospodaření města. V nejbližší době budeme muset řešit tyto problémy zejména kvůli novým dotačním titulům. Za kladné považuji přátelské prostředí na městském úřadě, pracovitost kolegů zastupitelů a snad i kladné ohlasy občanů.

Mnozí také uznávají, že před vstupem do aktivní politiky koukali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ?

V mém případě tomu tak nebylo, neboť jsem nahlížel do této problematiky už jako zastupitel, ale především jako bývalý referent městského úřadu. Proto vím, že nic není „černobílé“, ale je třeba k věcem přistupovat s ohledem na všechny aspekty.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Letošní prioritou je dát co nejdříve do pořádku ty nejožehavější problémy a připravit dokumentace a další projekty pro dotační tituly na příští rok.

Co budete chtít dělat jinak než předchozí vedení tak, abyste neopakovali jejich chyby?

Více spolupracovat s veřejností, vytvořit lepší prostředí pro úředníky a především využívat všech možností, které se nabízí k tomu, aby bylo ve městě více pracovních míst a dalšího volnočasového vyžití, případně k propagaci našeho města.

Jak konkrétně byste chtěl změnit město k lepšímu, což jste deklaroval jako svou prioritu?

Prioritou je především co nejrychleji zajistit pracovní místa a rozvíjet další ekonomicky důležité aktivity pro město i pro jeho obyvatele. Od toho se odvíjí občanská spokojenost, větší koupěschopnost a pohoda obyvatel města. 

Jste zakladatelem ekologicky orientovaného sdružení Denemark. Co Vás tak vlastně vedlo do politiky a jak budete chtít zúročit své dosavadní zkušenosti?

V politice působím již pátým rokem a důvodem nebylo ani tak sdružení Denemark jako láska k tomuto městu a také to, co se ve městě dělo. V předchozím volebním období jsem vkládal všechny naděje do minulého vedení města, ale bohužel jsem byl nakonec zklamán. Přirozeně tak vyplynula chuť realizovat mé představy v dalším volebním období.

Jaký je Váš osobní názor na tzv. ekologické aktivisty, kteří v Česku často komplikují řadu staveb či například stále neschválený zákon o Šumavě?

Problematika NP Šumava je na mnohem širší diskusi, nicméně názor na „ekology“, kteří např. blokují stavbu dálnice v Českém středohoří, mám jasný. Je nutné vždy přistupovat k ochraně přírody s ohledem na jiné okolnosti. Důležité je také hledat kompromisy, aby vedle sebe mohla existovat cenná příroda a člověk se svými potřebami. Myslím si, že v mnoha případech se nejedná o klasické ochránce přírody, ale o lidi, kteří pod záminkou ekologie prosazují pouze své osobní zájmy či názory.

Ekologická kauza, která hýbe veřejností je také vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Současný hejtman na rozdíl od svého předchůdce zřízení parku podporuje. Jak se na to díváte Vy?

Se zřízením Národního parku Křivoklátsko souhlasím, ale i zde je nutné hledat kompromisy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…