Starosta Benešova: Na naší politické scéně lze očekávat od koholi cokoli

10.12.2013 16:03

Byť dostal Jaroslav Hlavička (Volba pro město) nabídku kandidovat v předčasných volbách, přímý přenos ze sněmovny Parlamentu při jejím rozpouštění jej utvrdil ji nepřijmout a našim stránkám se svěřil nejen se svými prioritami do budoucna, ale ohlédli jsme se i za uplynulými třemi roky, jež stojí v čele města.

Starosta Benešova: Na naší politické scéně lze očekávat od koholi cokoli
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Benešova Jaroslav Hlavička (Volba pro město)

Volby jsou za námi a nyní již naplno probíhají povolební jednání. Kdy lze podle vás očekávat novou vládu a především, domníváte se, že bude stabilní a konstruktivní?

Vzhledem k tomu, že nejsem prognostikem, ani neumím věštit z křišťálové koule, a na naší politické scéně lze očekávat od koholi cokoli a kdykoli, tak nevím, nevím. A ještě ke všemu na nás čeká volební rok 2014, další volební rok s volbami do Evropského parlamentu, volbami do dolní komory a s komunálními volbami, takže se s pravděpodobností hraničící s jistotou rozhoří volební boje znovu naplno.

Nové strany rostou jak houby po dešti a předčasné volby toho byly důkazem. Nesnažila se vás tak některá ze stran přetáhnout v rámci voleb na svou kandidátku? A neuvažoval jste vy osobně o vstupu do vysoké politiky? Proč?

Za vrchol své „politické kariéry“ považuji práci pro naši obec, pro naše město, jehož jsem součástí, jehož jsem rodákem a žiji v něm svůj celý život. Politika, „vysoká politika“, není mým cílem a nikdy nebyla. Nabídku na účast v předcházejících mimořádných parlamentních volbách jsem od jisté nejmenované strany dostal. To, co mne utvrdilo v mém názoru, že mé rozhodnutí pracovat jen a jen pro naše město je ta správná cesta, byl přímý přenos ze sněmovny Parlamentu při jejím rozpouštění.

V komunální politice nejste nováčkem, ale starostou jste první volební období. Podařilo se vám tak naplnit priority, s nimiž jste kandidoval? A co byste vyzdvihl?

Mám za to, že s tím, s čím jsme jako nezávislí na kandidátce politické strany Volba pro město přišli, se ve většině oblastí podařilo splnit. Samozřejmě, práce pro město, pro jeho rozvoj, je nikdy nekončící sled řešení, vždy je co vymýšlet, co zlepšovat, uvádět v praktický život. Vše se pochopitelně odvíjí od možnosti jednotlivé věci financovat, takže jako téměř vždy „peníze jsou až na prvním místě“.

Radnice se rozhodla od listopadu rozšířit placená parkoviště ve městě. Některým občanům ale vadí, že tak musí nyní platit za parkování před svým domem a především to, že je o tom nikdo neinformoval. Neuvažujete tak např. o vydání parkovacích karet pro obyvatele domů? Proč? A můžete nějak vyvrátit to, že by o tom nebyli občané předem včas informováni?

O parkování v obcích a městech je možné popsat stohy papíru, nechat zpracovat nekonečné množství studií, ale nakonec se musíte pro něco rozhodnout. Jak už jsem psal do jiných periodik, naší snahou bylo a je zvýšit v centru města obrátkovost na jednom parkovacím místě tak, aby obyvatelé města, a nejen oni, měli možnost zastavit a nakoupit v obchodech přilehlých k dotčeným komunikacím. Protiváhou k tomuto řešení jsme zřídili dvě záchytná parkoviště (parkování zdarma), každé s kapacitou převyšující 100 parkovacích míst, v docházkové vzdálenosti od centra nepřevyšující 10 minut.

Na začátku letošního roku také radnice řešila spor s občany ohledně zveřejnění výše odměn. Jak byste tak celkově hodnotil otevřenost radnice směrem k občanům a co se proto snažíte udělat vy osobně?

Na počátku roku jsme neřešili spor s občany, ale spor s občanem (není obyvatelem našeho města), tedy v jednotném čísle. Občanovi bylo po ukončení právního sporu vyhověno. Podle mne je otevřenost úřadu vůči našim občanům, a nejen jim, na velmi dobré úrovni, a co se týče mé osoby, mne může, po dohodě termínu, kdokoli, kdykoli a s čímkoli navštívit.

Při jakých příležitostech se setkáváte s občany? A jakou poslední příležitost byste zmínil?

S občany se setkáváme při nejrůznějších příležitostech, kulturních, vzpomínkových akcích a besedách s různými skupinami našich občanů, na různá témata týkající se života v našem městě. Poslední příležitostí byla první z besed v naší výstavní síni na téma řešení veřejného prostoru v našem městě.

Jak byste hodnotil spolupráci v rámci koalice? Přeci jen po volbách měla vítězná strana Volba pro město možnost vybírat si koaliční partnery. Nelituje tak nyní rozhodnutí uzavřít koalici s ODS a TOP 09? Vy jste už tehdy preferoval duhovou koalici.

Komunální politika je, a doufám, že nejen v našem městě, zcela jiný šálek kávy nežli politika v ostatních patrech nad námi. K ostatnímu jen ve zkratce – spolupráce v koalici ve vedení města je výborná, a pokud mohu posoudit i v našem dvacetisedmičlenném zastupitelstvu, až na několik drobných excesů dobrá. Jde nám, jak pevně věřím, o společnou věc a tou je rozvoj města ve všech oblastech ve prospěch jeho obyvatel.

Chtěl byste také příští rok obhájit váš mandát? A prozradíte nám tak vaše priority? Co je podle vás potřeba v Benešově změnit nebo zde lidé nejvíce postrádají?

Na uvolněných místech vedení města máte v podstatě pouze dvě možnosti. Dělat jen nekonfliktní věci, popřípadě nedělat vůbec nic. Nechat vše na úřednících, úřad úřaduje a na jeho chod jako takového má samospráva jen omezený vliv daný zákonem. Nebo pracovat, a pak je to práce na více než jeden úvazek, a délka čtyřletého období je pro realizaci připravovaných projektů příliš krátká a ne vše z hlediska přípravy těchto projektů je možné za toto období zvládnout.

Ptáte-li se tedy, chci-li pokračovat, pak odpovídám ano, ale na toto mám vliv asi tak jako na oběh Měsíce kolem Slunce, vše záleží na občanech našeho města, kteří posoudí, zdaž moje, potažmo naše práce, pro město byla přínosem, či naopak. Osobně si myslím, že námi představené projekty by stály za to, aby byly dokončeny, a to je můj cíl, moje vize pro další období přesahující za rok 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…