Starosta Blanska: Bohuslav Sobotka to ve funkci premiéra nemá vůbec jednoduché

19.02.2015 10:36

Koalice ODS, KDU-ČSL a VPM vládne v Blansku již patnáctým rokem a patří k nejstabilnějším v Jihomoravském kraji. Se starostou Ivo Polákem (ČSSD) jsme si povídali nejen o prioritách, které si stanovali pro nadcházející volební období. Nepatrně v čase jsme se vrátili také k referendu, v němž občané rozhodli o zbourání hotelu Dukla. Čím si vysvětlujte, že na rozdíl od jiných měst, zde bylo naplněno kvorům pro platnost referenda? Co bude nyní s volným prostranstvím? A jaký je jeho názor na celostátní referendum? Řeč přišla také na blížící se sjezd sociální demokracie či na kritiku, která se snáší na hlavu prezidenta.

Starosta Blanska: Bohuslav Sobotka to ve funkci premiéra nemá vůbec jednoduché
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD)

Komunální volby v Blansku žádné dramatické změny nepřinesly a Vy jste úspěšně obhájil Váš mandát. Je ale přesto něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Kladně mě překvapila důvěra občanů, kterou dali najevo svým hlasováním pro stávající koalici. Ta pracuje na blanenské radnici úspěšně již patnáctým rokem ve stejném složení a patří tak k nejstabilnějším v Jihomoravském kraji. Musím férově přiznat, že i díky opozici, kdy se opravdu řeší otázky a problémy jen ve věcné rovině.

Na spolupráci jste se stejně jako v předchozím volebním období domluvili s ODS, KDU-ČSL a VPM. Jaké jste si pro nadcházející volební období stanovili hlavní priority?

Hlavní priority pro volební období 2014-2018 jsou zakotveny v Programovém prohlášení Rady města. Ve stručnosti lze říci, že vychází ze znalosti potřeb obyvatel města, opírá se o Strategický plán rozvoje města a zahrnuje podstatné body body volebních programů politických stran tvořící koalici.
Podstatné pro toto volební období je zaměřit pozornost především na zlepšení dopravní infrastruktury, revitalizaci středu města a vytvoření příznivých podmínek pro život obyvatel ve městě Blansku. To vše při závazku udržení vyrovnaných rozpočtů, dalšího využívání možností dotačních programů, a to ještě ve větší míře než doposud.

Jaký bude pro město a potažmo i pro občany rok 2015? Co plánujete nového?

V roce 2015 je naším hlavním plánem zbouráni hotelu Dukla na základě výsledku místního referenda a následná revitalizace takto vzniklého prostoru. V tomto roce chceme i nadále pokračovat ve snižování energetické náročnosti budov, které jsou v majetku města. Největší investiční akcí potom bude rekonstrukce průtahu městem II/374 Svitavská ve spolupráci s JMK. Všechny tyto akce budou velmi náročné a zcela jistě ovlivní na určité období život obyvatel Blanska. Hlavně těch, kteří bydlí v jejich bezprořední blízkosti. Na tomto místě bych je chtěl proto  požádat o co možná největší toleranci a pochopení v průběhu zmíněných staveb.

Již příští měsíc se uskuteční volení sjezd ČSSD, který s největší pravděpodobností v čele strany potvrdí současného předsedu Bohuslava Sobotku. Vítáte to? Jak byste ho jako předsedu a lídra strany hodnotil?

Bohuslav Sobotka to ve funkci premiéra nemá vůbec jednoduché. Především v plnění předvolebních slibů ČSSD, kde musí brát ohledy také na zájmy ostatních koaličních partnerů… Myslím si, že ve funkci si vede dobře i s ohledem na výše uvedené a jiného kandidáta  tudíž na post předsedy strany nevidím.

Miloš Zeman, který shodou okolností na sjezd nebyl pozván, se nedávno nechal slyšet, že je ČSSD bez sebereflexe odsouzena k ustupování na okraj politického dění. Souhlasíte? A co se musí stát, aby k tomu nedošlo?

Nevnímám, že by ČSSD byla bez sebereflexe. Souhlasím, že každý politický subjekt, který sebereflexi odmítá, může být vytlačen na okraj politického dění. Jde o to, aby seriózní názory a připomínky členů strany, ale i veřejnosti k aktuálnímu politickému dění a činnosti strany nezapadly a příslušné orgány se jimi zabývaly.

Ani prezident Zeman však není ušetřen kritiky, a to především se svým vystupováním. Jak byste výroky prezidenta hodnotil Vy sám? Měl by podle Vás jako státu vhodněji vážit svá slova, nebo je podle Vás v pořádku, že mluví na rovinu?

Je pravdou, že pan prezident má osobitý styl ve svém vystupování, se kterým se každý neztotožňuje. Jako hlava státu by měl vystupovat s větší dávkou diplomacie. Na druhou stranu politiků, kteří  říkají své názory a hodnotí jakoukoliv situaci tzv. "na rovinu" je poskrovnu. Podle mého názoru to občané od politiků očekávají, jde jen o vhodnost volby slov a pojmů, či zasazenost do celkového kontextu.

Zpět ale k městu. I přes petici proti stavbě tří bytových domů v sídlišti Písečná v ulici Nad Čertovkou, radnice chce v jejich stavbě v souladu s územním plánem pokračovat. Je to ale skutečně nutné? Je po bydlení v Blansku poptávka?

Po bydlení ve městě Blansku poptávka je. Jinak by developeři se do těchto projektů nepouštěli, pokud by neměli zajištěnou obsazenost postavených bytů. Z hlediska scelených pozemků ve vlastnictví města, ale i z pohledu územního plánu Písečná je lokalitou, kde na základě poptávky by mělo dojít ke zmíněné výstavbě. Všechny další připomínky dotčených subjektů budou zcela jistě vypořádány v rámci územního rozhodnutí a stavebního povolení.

Máte již konkrétní představu, jak bude vypadat volné prostranství, až se zbourá hotel Dukla? Prozradíte nám ji?

Podoba volného prostranství je zatím v řešení, které spěje ke konečné variantě. V této chvíli mohu zatím prozradit, že studie řeší funkční plochu SC - smíšenou obytnou centrální. Zároveň je v území platný regulační plán Blansko-střed, který vymezuje v severo - jižním směru propojení nám. Republiky a nám. Svobody a ve východo-západním propojení pěší zóny ul. Rožmitálovy se zámeckým parkem. Řešení bude akceptovat požadavek klidové zóny, která by měla svým charakterem sloužit jako místo setkávání obyvatel a snažit se o tolik potřebné oživení středu města.

O odstranění stavby a revitalizaci rozhodli občané v referendu, které se uskutečnilo společně s komunálními volbami.  Většina měst se ale potýká s tím, že jsou referenda kvůli nízké účasti neplatné. V čem byla podle Vás situace v Boskovicích jiná?

Prostranství středu města a samotná budova hotelu Dukla byla  tématem diskuzí již mnoho let. Bohužel město nemohlo v této věci aktivně vystupovat, protože tento objekt nevlastnilo. V minulém volebním období rozhodnutím zastupitelstva získalo hotel do vlastnictví a o to intenzívněji se začalo polemizovat co s budovou. Proto jsme rozhodli prostřednictvím zastupitelstva o vyhlášení místního referenda, protože názory občanů na řešení byly rozdílné. Účast, která zajistila platnost referenda, pramenila také z toho, že se jedná o střed města, který se více či méně dotýká většiny obyvatel. To si myslím, byl s  případem Boskovic rozdíl.

Jaký je váš názor na zavedení referenda na celostátní úrovni? Je pro Vás přijatelné? V jakém rozsahu?

Myslím si, že přijatelnost referenda je dána vždy konkrétním případem. Zkušenosti v Evropě jsou s tímto institutem přímé demokracie rozdílné. V České republice v tomto směru chybí zkušenosti. Je asi složité, aby se občané vyjadřovali např. k otázce zavedení eura, když většina z nich objektivně nezná ekonomické souvislosti a možné dopady. Pak v této věci nemohou kompetentně rozhodnout. Něco jiného pak může být  odvolání poslance voliči, kteří jeho práci znají.
Princip přímé demokracie by se měl také využívat jen v případě, že jsou jasně nastolené otázky.

Otázka na závěr.  Letos to bude 110 let od povýšení na město. Plánujete při té příležitosti něco výjimečného?

Výročí provází po celý rok významné akce kulturního i sportovního charakteru. Jedná se o stávající zavedené akce a další, které se uskuteční mimořádně. Mezi ty mimořádné patří např. křest nové publikace s názvem" Hrady blanenského okolí ", či slavnostní odhalení pamětní plakety biskupa Jindřicha Zdíka u kostela sv. Martina. Všechny další a není jich málo, pak lze najít i s termíny na webových stránkách města. Určitě za speciální pozvání stojí listopadové "Vítání sv. Martina", které bude letos pro návštěvníky velmi zajímavé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…