Starosta Břeclavi: Zásadní problém zdravotnictví je nedostatečné financování

14.07.2013 10:33

Oldřich Ryšavý (ČSSD) působí v politice již řadu let. Zkušenosti má ale také jako chirurg. Jak se nyní staví k rozhodnutí ÚS, jež zrušil nadstandardy? V Břeclavi v loňském roce eskalovaly problémy s nepřizpůsobivými. Jak se situace vyvíjí dnes? Osvědčil se kamerový systém? A jaké další opatření město přijímá? S tím, ale i s plány města na zlepšení infrastruktury, se svěřil našim stránkám.

Starosta Břeclavi: Zásadní problém zdravotnictví je nedostatečné financování
Foto: Archiv OR
Popisek: MUDr. Oldřich Ryšavý (ČSSD),starosta Břeclavi

Pane starosto, prezident Zeman jmenoval úřednickou vládu, a to i přes nevůli parlamentních stran. Domníváte se tak, že se Rusnokově vládě podaří získat důvěru? V opačném případě se totiž nechal již slyšet i předseda ČSDD, který by chtěl dostat druhý pokus sestavit vládu, a to i přesto, že to původně odmítal. Domníváte se, že to má souvislost s Marií Benešovou, jak se mnozí domnívají?

Přiznám se, že se zabývám především politikou ve městě, toto téma, protože jej nejsem schopný ovlivnit, sleduji jen jako fanoušek politiky a člen ČSSD. V tomto směru se tedy ničeho nedomnívám.

Jak se vy osobně stavíte ke sporu vedení ČSSD, které požaduje, aby bývalá místopředsedkyně strany poté, co přijala post v úřednické vládě, stranu opustila? Ona sama to však odmítá a rozhodla se členství z důvodu nepolitičnosti vlády pouze pozastavit.

Můj osobní názor je, že pozastavení členství je dostatečný institut. Pokud se nedopustí během svého vládního angažmá ničeho, co by bylo v rozporu s programem ČSSD, považuji to za dostatečný institut.

Původním povoláním jste chirurg. Ústavní soud nedávno zrušil nadstandardy i další části reformy zdravotnictví. Leoš Heger se ale již nechal slyšet, že plánuje legislativní změny, které by námitkám soudců vyhověly, a reformu chce opět vrátit do hry. Jak se k nadstandardům stavíte vy osobně?

Považuji za zásadní problém zdravotnictví nedostatečné financování, standardy a nadstandardy jsou pouze dílčím problémem financování zdravotnictví. Zásadním problém vidím v tom, že na zdravotnictví se v této zemi dává mnohem méně než v okolních zemích, kterým se chceme přiblížit. V tuto chvíli vidím jako zásadní řešení plateb za státní pojištěnce, které již více let stagnují.

Neutěšený stav dopravy ve městě byl důvodem k tomu, aby si Břeclav nechala zpracovat dopravní analýzu. Co z analýzy vyplývá a jaké kroky nyní přijme radnice? Do čeho budete prioritně investovat a jaké předpokládáte náklady?

Z dopravní studie vyplynula navrhovaná opatření, která by měla zlepšit současný stav. Jsme si ovšem vědomi toho, že jej neuvedeme do ideálního stavu. Chceme v rámci týdne mobility po dohodě s dopravním inspektorátem vyzkoušet některá navrhovaná opatření, pokud se osvědčí, pustíme se do úprav. Jedná se především o organizaci dopravy, pak je tam také návrh na větší stavební úpravy (kruhová křižovatka), ovšem tady se jedná spíše o zvýšení bezpečnosti.

V Břeclavi v loňském roce eskalovaly problémy s nepřizpůsobivými. Zlepšila se již situace? Město se snaží řešit problémy se sociálním napětím a zvyšující se kriminalitou navýšením počtu strážníků městské policie, respektive obnovením dřívějšího počtu, a chtělo by také získat dotaci na dalšího asistenta prevence kriminality. Jak se situace vyvíjí?

Současná situace v Břeclavi je mnohem klidnější, po vymyšleném obvinění vše eskalovalo v minulém roce. Obvinění bylo sice vymyšlené, ale víme, že některé objektivní příčiny tady existovaly. Můj předchůdce ve funkci snížil počet strážníků o pět, což se dlouhodobě projevovalo v tom, jak lidé vnímali veřejný pořádek a bezpečnost ve městě. Roli sehrálo i snižování počtu republikových policistů ve městě i širším okolí. To vše, včetně nedobré sociální situace, kdy je dlouhodobě vyšší nezaměstnanost, vyostřilo situaci v Břeclavi. Snažíme se díky jednotlivým opatřením situaci řešit – spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování, dotace Ministerstva vnitra. Zavedli jsme opatření, která jsme však i tak chystali – máme tři asistenty prevence kriminality, získali jsme dotace na projekty bezpečná lokalita, nový kamerový systém, od července máme čtyři domovníky ve vyloučené lokalitě v domě s pečovatelskou službou. Navíc jsme zvýšili počet strážníků. Investujeme do preventivních programů, máme komunitní plánování, spolupracujeme s neziskovým sektorem. Situace se zklidnila, ale nepolevujeme.

Městská policie má ve městě také již několik měsíců k dispozici fotopasti. Do jaké míry se osvědčily? A neuvažuje město do budoucna o jejich rozšíření či dokonce o kamerovém systému?

Kamerový systém máme a budeme jej rozšiřovat. Fotopasti využíváme spíše na místech, kde nám vznikají černé skládky. Teď bude první velké vyhodnocení. Lidé bohužel zneužívají velkoobjemové kontejnery, které chceme postupně nahradit jinými možnostmi třídění.

Město v loňském roce hospodařilo s výrazným přebytkem. Počítáte s tím i tento rok? Co stojí podle vás za tímto úspěchem?

Za úspěchem stojí především to, že se snažíme odpovědně hospodařit, soutěžíme za dobré ceny, zvažujeme každou investici z hlediska potřebnosti pro město. Chceme v tom pokračovat, netvrdím, že budeme hospodařit přebytkově, ale chceme hospodařit tak, aby to, co vybudujeme, negenerovalo budoucí zvýšené náklady pro město. Investujeme hlavně do rekonstrukcí a oprav stávajícího majetku města. Využíváme maximálně dotace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …