Starosta Chodova: U vlády postrádám jasnou vizi. Navíc cítím, že není vnitřně jednotná.

20.06.2015 13:12

Za Sokolovsko bych vládě vyčetl malou podporu, kterou tento region dostává, a přitom se potýká s velkými problémy, říká pro ParlamentníListy.cz Patrik Pizinger (HNHRM). Uvítal by například samostatného vládního zmocněnce. Sám by chtěl Chodov povýšit na město s rozšířenou působností a vytvořit z něj bezpečné a moderní místo k životu. Jaké konkrétní kroky pro naplnění své vize plánuje a na jaké novinky se mohou občané těšit v nejbližších měsících?

Starosta Chodova: U vlády postrádám jasnou vizi. Navíc cítím, že není vnitřně jednotná.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podpis koaliční smlouvy

Pane starosto, jak byste ve stručnosti zhodnotil své první měsíce ve funkci? Co pro vás bylo, případně je v nové funkci nejnáročnější?

Čas. Je to funkce náročná na organizaci času, kterého má, předpokládám, každý starosta málo.

V jaké fázi je rekonstrukce budovy bývalého gymnázia, kterou jste směnili s Karlovarským krajem a kam by se od září roku 2016 měla přestěhovat Základní škola Komenského, již zároveň čeká modernizace?

V tuto chvíli přebíráme budovu do svého vlastnictví. Od července začne rekonstrukce vnitřních prostor současné budovy, jde zejména o WC pro žáky, elektroinstalace a podlahové krytiny. Zároveň běží projektové práce na přístavbě areálu s cílem zahájit na jaře příští rok jednak samotné stavební práce a zároveň výměnu oken včetně zateplení původních budov. Od září 2015 bude již v současných budovách působit 2. stupeň ZŠ J. A. Komenského. Od září 2016 za předpokladu ukončení stavebních prací potom už celá škola.

Budete muset v nejbližší době investovat také do MŠ? Jak jste ve městě spokojen s jejich kapacitami?

Kapacita školek v Chodově je v dosavadních budovách dostatečná. Stále máme MŠ Zahradní volné prostory, které po rychlých úpravách případně doplní stav. Investovat chceme od září 2015 do zahrady právě této mateřské školy. Plánujeme do roku 2018 mít hotové všechny zbývající areály MŠ. Top znamená zateplení objektů, výměna stavebních výplní, opravy střech a úpravy zahrad mateřských škol.  

Jak jste se svěřil pro naše stránky, rád byste, aby byl Chodov po čtyřech letech vašeho působení vnímán jako moderní a bezpečné město, což není lehký úkol. Co se budete snažit učinit pro naplnění této vize?

Je to dlouhá cesta. Nicméně intenzivně spolupracujeme s městskou a státní policií. Ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování, spolu s bezpečnostními složkami a terénními organizacemi jsme vytvořili strategii, která má vést ke snížení drog v ulicích, práci s problémovou mládeží apod. Zároveň by tato strategie měla posílit naše školy a středisko prevence kriminality.

Chtěl byste se také zasadit o to, aby se s Chodova stalo město s rozšířenou působností. Podnikl jste proto již nějaké kroky? A na čem konkrétně to závisí?

Tak ve finále to záleží na Ministerstvu vnitra a Parlamentu. Po našem vstupu do Svazu měst a obcí jsem se zapojil právě do této oblasti. Interně na radnici děláme také kroky, které dokážou přesvědčit  při finálním rozhodování o tom, zda ano nebo ne a že město je na tuto úlohu připraveno a zvládne ji.

Před vámi je také aktualizace strategického plánu rozvoje města a z něj vyplývající střednědobý plán rozvoje města. Jaká je vaše vize města za deset let?

Velmi důležitá je zaměstnanost. Od té se odvíjejí odliv nebo příliv obyvatel. Kromě bezpečnosti a příjemného místa pro život je to pro další období pro město strategická oblast. Zajistit dostatek pracovních míst a vytvořit podmínky pro jejich vznik. Proto bude velmi klíčová spolupráce s vlastníky strategických pozemků a objektů.

Neplatiči dluží radnici osm milionů korun, a radnice tak plánuje dlužné částky vymáhat pomocí exekutorů. Jde o plošné opatření, nebo zvažujete i nějaké výjimky, kdy byste lidem za určitých okolností dlužnou částku prominuli či snížili tak, abyste je nevystavili existenčním problémům?

My už je takto vymáháme. Každý, kdo měl nebo má z minulosti u radnice dluh, měl dlouhou dobu na to, aby se domluvil na tom, jak svůj dluh umořit. Exekuce tedy dopadla na ty, kteří s námi o svém dluhu nekomunikovali a nesnažili se o řešení. Proto ani neuvažujeme o výjimkách. Každou takovou výjimkou se zachováme nespravedlivě k těm, kteří platí poctivě či se snaží situaci řešit.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) dostala od lidí na „vysvědčení“ v průměru trojku. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Proti kabinetu Petra Nečase (ODS) si tak polepšila o téměř půl stupně. Známky Sobotkovy vlády jsou navíc vyrovnanější, drží se kolem trojky, kdežto u Nečasovy dostala jednotlivá ministerstva známky od trojky až po horší čtyřku. Jakou známku byte dal vládě vy sám?

Stejně. Ale pořád mi chybí u vlády pohled „odspodu“. Stále vznikají zákony, u kterých se ještě dopředu ví, že způsobí chaos a bude je třeba řešit – aktuálně souhlas měst s dávkou pro ubytované na ubytovnách. Postrádám u vlády jasnou vizi a navíc cítím, že vláda není vnitřně jednotná.

Ve srovnání s předchozí vládou, v čem shledáváte klady či naopak zápory současného kabinetu?

Kladné je, že vláda je v jistém ohledu stabilní a opírá se o většinu v Parlamentu. Jako zápor vnímám právě tu zmiňovanou vnitřní roztříštěnost a chybějící nebo nejasnou vizi. Stále chybějí novely některých zákonů jako zákon o odpadech či jasný loterijní zákon. Mrzí mě, že byť města jasně do vlády předávají své zkušenosti, tak se to neodráží v zákonech. Za Sokolovsko bych vyčetl malou podporu, kterou tento region dostává, a přitom se potýká s velkými problémy. Určitě by si tento region zasloužil samostatného vládního zmocněnce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…