Starosta Orlové: Průvodním jevem ČSSD od jejího vzniku je i frakční činnost

04.10.2013 8:13

V létě došlo na radnici v Orlové k ,,zemětřesení“, z něhož vzešla ve města nová rada a nové vedení. Co bylo příčinou těchto změn? Proč došlo na změně koaličních partnerů z KSČM na ODS? A Jaké úkoly aktuálně stojí před novou koalicí? Nejen na to odpovídal nově zvolený starosta Orlové Jaromír Kuča (ČSSD) našim stránkám.

Starosta Orlové: Průvodním jevem ČSSD od jejího vzniku je i frakční činnost
Foto: cssd.cz
Popisek: Billboard Bohuslava Sobotky

Starostou jste teprve od léta, kdy jste se po odvolání vedení města a zvolení nové rady, bez KSČM, po 7 letech ve funkci nahradil Jiřího Michalíka. Podle zastupitele, který navrhl, aby se o odvolání radních hlasovalo, už problémy ve městě, byly neúnosné. Souhlasíte? V jakém stavu jste úřad přebíral?

V současnosti se potýkáme, jako téměř každé město, s potížemi obvyklými pro municipalitu. Především je to nedostatek finančních prostředků a přístup některých firem, kdy často vysoutěží zakázky za nízkou a nereálnou cenou a pak mají potíže se zhotovením díla. V polovině letošního roku se u nás sešlo několik faktorů, které daný stav prohloubily. Vloni jsme museli např. pro havarijní stav uzavřít letní koupaliště, letos firma realizující kanalizaci omezila a pak přerušila její výstavbu, v čerstvé paměti byla zpronevěra na MÚ ve výši 5 mil. Kč,- ,  došlo k odvolání představenstva Služeb města Orlová, kde byly vypláceny statisícové odměny, přičemž její hospodaření bylo již několikrát předmětem předvolebních kampaní. Jak už to chodí, občané v jistém okamžiku nevidí, co vše se pro ně udělalo, ale spíše poukazují na nedostatky. Výsledek je pak jednoznačný – za vše může starosta a jako vždy úspěch má mnoho otců, zatímco neúspěch jednoho. Ale s tím musí každý, kdo se rozhodl působit v politice, počítat.          

Odstupující starosta komentoval své odvolání následovně. "Čekal jsem to, protože poslední dva až tři měsíce jsem cítil, že situace v zastupitelstvu je vypjatá. Zatímco donedávna to byl ale legitimní boj koalice versus opozice, v posledních dnech se k opozici přidali i někteří sociální demokraté," Souhlasíte s ním? A co se snažíte nyní dělat pro zlepšené atmosféry ve městě?

Otevřeli jsme úřad obyvatelům města, jednoznačně dáváme najevo, že úředníci jsou zde pro občany a nikoli naopak. Neplatí to však jenom pro zaměstnance úřadu.  Rovněž zastupitelé si musí uvědomit, že jsou ve svých funkcích díky hlasům voličů, měli by tudíž vyvíjet úsilí, aby splnili maximum ze svých programů a více se zapojit do práce MÚ, neboť pouhá účast na zasedáních Zastupitelstva, případně Rady nestačí.

Na nápravu poměrů na radnici vám ale nezbývá mnoho času.  Již příští rok nás totiž čekají komunální volby. Budete tak chtít mandát starosty obhájit a pokračovat v nyní započaté práci?

Chápu, že do konce volebního období příliš mnoho času nezbývá. Nové vedení města je sice velmi různorodé, ideologicky mnohdy protichůdné, ale sešli se v něm politikové, kterým jde primárně o budoucnost města.

S obhajobou starostenského úřadu nepočítám, jednak voliči rozhodnou podle své vůle, jednak krátkost času nám nedovolí plně realizovat naše záměry a jak jsem již předeslal, ve finále může za všechny nedostatky konkrétní osoba a tou je starosta.

Jak již bylo zmíněno, nové rady města je již bez KSČM a naopak je v radě města zastoupena ODS a TOP O9. Co bylo důvodem této změny?

Ke shodám dochází velmi těžce, ale nakonec vždy vítězí zájmy Orlové. ?Při  jednáních, která byla před zasedáním Zastupitelstva vedena,  byla poslancům za KSČM nabídnuta účast v radě, byla však odmítnuta. Navíc je skutečností, že i opozice spolupracuje ve všem, co odpovídá dlouhodobým zájmům našeho města.

V zásadě jsme se shodli na 4 prioritách. Především dokončení kanalizace, jejíž současný stav proměnil místní komunikace ve velmi náročný terén, jednak jde o humanizaci centra, kdy v nové části postrádáme funkční náměstí, bez něhož není město městem a jehož současný žalostný stav je ostudou Orlové.  Přikročili jsme i k prvním krokům  rekonstrukce letního koupaliště, kdy jsme vyčlenili finance na zpracování projektové dokumentace. Shoda napříč politickým spektrem je i bezpečnost občanů, kterou považujeme za zásadní pro život města. Musím konstatovat, že úzkou součinností Policie ČR a Městské policie se nám to daří.

Již za necelý měsíc nás také čekají předčasné volby. Byť je ČSSD favoritem, i zde mnozí kritici upozorňují na vnitřní problémy strany, které se ukázaly mimo jiné v souvislosti s vyjádřením podpory Rusnokově vládě a následně dokonce i kvůli kandidátkám strany. Nedomníváte se, že je tak uvnitř strany něco změnit a zbavit se dojmu, že členové strany mezi sebou vzájemně soupeří?

Odpověď na Vaši otázku je jednoduchá.  Kdo zná historii ČSSD, ví, že průvodním jevem od jejího vzniku jsou vnitrostranické půtky, někdy i frakční činnost, na straně druhé věrnost zásadním idejím. Proto mě současný stav nijak nevzrušuje, vždyť nakonec celá politika je o soutěži a nevidím na této skutečnosti nic špatného, pokud je vedena v rámci jistých pravidel, což předpokládá slušnost a toleranci k názorům těch ostatních.

Město se zapojilo do projektu Domovník 2013, jehož cílem je nejen zlepšení veřejného pořádku a bezpečnosti, ale také posílení osobní odpovědnosti obyvatel. Je otázka bezpečnosti ve městě velkým problémem? A co například bezdomovci, jejichž počet celkově v ČR narůstá a s tím i tak řada problémů?

K bezpečnosti jsem se stručně vyjádřil v předchozích řádcích, jenom bych připomenul, že kromě drobných přestupků v rámci majetkové kriminality a sousedského soužití, cítíme velké nebezpečí v latentním růstu drogové závislosti, kdy se snižuje věková hranice jejich uživatelů. Jako město nejsme izolovaným ostrůvkem, obdobné problémy mají i jiné obce, proto jsme se zapojili do zmíněného projektu a v rámci Sdružení měst a obcí Karvinska úzce koordinujeme svou veškerou činnost. Pokud se týče bezdomovců, může se obdobná situace přihodit snad každému (vzpomeňme olympionického vítěze Kozáka), a proto se snažíme i pro ně vytvářet podmínky, v nichž neztrácejí svou důstojnost.

Před několika dny město odsouhlasilo konečnou podobu náměstí 28. Října. Kdy se tak na rekonstrukci začne pracovat a kdy by měla být dokončena?

Poslední Zastupitelstvo schválilo definitivní podobu našeho náměstí, kdy jsme okamžitě vyvolali jednání se zainteresovanými stranami (MF, MPO, projektanti), které se odehraje v nejbližších dnech. Pak již bude záležet pouze na výsledku soutěže a jejím pokračování. Přestože jsem preferoval variantu, která by si nevyžadovala podstatné zadlužení města, podřizuji se většinovému rozhodnutí. Věřím, že stavební práce budou zahájeny nejpozději v polovině r. 2014. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…