Starostka Hranic: Převážná část kroků tehdejší vlády byla ukázkou moci

20.09.2013 12:09

Radka Ondriášová (ČSSD) je první volební období starostkou a již řadu let vášnivou cestovatelkou. Jakou ze zemí považuje za svůj druhý domov a co se snaží dělat proto, aby byly i Hranice tím nejlepším místem k životu pro místní obyvatele? Nejen s tím se svěřila našim stránkám.

Starostka Hranic: Převážná část kroků tehdejší vlády byla ukázkou moci
Foto: město Hranice
Popisek: Starostka Radka Ondriášová (ČSSD)

Paní starostko, od počátku byla podle Vás celá reforma vzešlá z MPSV akorát ukázkou „moci“ tehdejšího Drábka. Co tak očekáváte od nové vlády, kde, jak naznačují průzkumy, bude mít hlavní slovo levice v čele s ČSSD?

Třebaže s realizovanou „sociální reformou“ nesouhlasím, nedomnívám se, že by bylo správné vracet vše úplně zpět. Nejen sociální reforma pana Drábka, ale převážná část kroků tehdejší vlády byla ukázkou moci, kdy jsme jako samospráva vnímali silné omezování naší samostatnosti, silnou snahu o omezování práv města. Naopak na nás stát přenášel povinnosti, které mu tzv. nevoní, aniž by nám však poskytl nástroje na jejich plnění.

Jsem ještě stále optimistka a věřím, že nová vláda si uvědomí, že obce a města jsou základní územně-správní jednotkou a v rámci nápravy sociální reformy nám dá aspoň nějaké nástroje k řešení sociálních problémů na našem území.

Starostkou jste první volební období a jste zároveň také první starostkou města. Jak se za dobu Vašeho starostování proměnil chod úřadů? A budete chtít příští rok mandát obhájit?

Městský úřad Hranice dlouhodobě výborně funguje, čehož jsou dokladem i mnohá ocenění, která získal za svou práci. Neměla jsem tedy rozhodně důvod zasahovat do práce pana tajemníka. Přesto jsme ale přistoupili zejména k organizačním změnám, které směřují ke zlepšení řízení městského úřadu.

Podařilo se Vám naplnit i všechny vaše priority? A jak byste v tomto směru hodnotila spolupráci v rámci koalice?

Při stanovování priorit pro toto volební období jsem považovala za nejdůležitější navázat na dobré věci z předchozího období, což se podařilo. Za nejhorší pro každé město či obec opravdu považuji situaci, kdy se každé čtyři roky mění cíl - kam směřovat. Stávající koalice se opírá o stejný základ z předchozího období a spolupráce v rámci ní byla výborná.

Město již delší pracuje na zefektivnění spolupráce hranických úředníků a veřejnosti v rámci projektu technologického centra.  Pokud se nemýlím, v loňském roce šlo o jednu z nejnákladnějších investic ve městě. Jak byste projekt s odstupem času hodnotila?

Technologické centrum byl projekt nákladný v rámci objemu finančních prostředků, jinak jsme realizovali akce i finančně nákladnější. Je to projekt, který vystihuje trend a potřebu současné uspěchané doby a myslím, že i on přispívá ke zefektivnění práce úřadu.

Město Hranice a Lázně Teplice nad Bečvou budou od prvního do třetího října dějištěm Národní konference Venkov 2013. Co to pro město znamená? Účastníte se i Vy osobně konference?

Jednak si myslím, že to je jisté ocenění toho, že starostové na Hranicku dělají svoji práci dobře. Je to také příležitost ukázat několika stovkám účastníků naše město a okolí, určitě je to i zviditelnění regionu Hranicka. Konference se samozřejmě zúčastním, přestože jsme průmyslovým městem, tak velmi dobře víme, že bez našich obcí okolo by se nám žilo daleko hůř.

Jste nejen starostka, ale také vášnivá cestovatelka. Jakou z ,,nejtypičtějších“ zemí jste navštívila? Neuvažovala jste například o svém přestěhování do některé ze zemí? A čím si Vás získalo město Hranice?

 Otázka je na dlouhé samostatné povídání a jak to je i v životě, tak mne tak trochu vrací na začátek tohoto rozhovoru. Převážně mé cesty směřují na východ do Asie. A našla jsem tam i zemi, kam se vracím strašně ráda a považuji ji za svůj druhý domov. Zejména, když nás rozčílí zase nějaký ten výmysl pánů shora, tak říkám svému okolí, že já mám záložní variantu a že si koupím jurtu a odstěhuji se do Mongolska.

A Hranice, ty si mne ani ničím získávat nemusely, mají mne ve své moci už od narození a s přibývajícím věkem jsem stále raději, že žiju právě tady. Na svém rodném městě  miluji jeho pestrost, dávnověkou i novodobou historii, rozmanitost  okolní krajiny, můžete se vydat do kopečků anebo zvolit klidnou cestu podél Bečvy, nahlédnout do tajemného podzemí Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Ala to chce zažít a potom pochopíte.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…