Starostka Semil: České zdravotnictví potřebuje změnit systém vzdělávání lékařů

22.10.2015 11:49

Jen čtyři měsíce vydržela v Semilech koalice vzešlá z podzimních komunálních voleb, a do čela města se tak dostalo vítězné hnutí Volba pro Semily. Jak se změna podepsala na fungování radnice? Nejen na to jsme se zeptali nové starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily). Prozradila nám také, jaké kroky plánuje pro stabilizaci semilské nemocnice, a vyjádřila se i ke sporu, v němž se město soudí se státem o pozemky a jenž by mohl způsobit i ztrátu mnohamilionových dotací.

Starostka Semil: České zdravotnictví potřebuje změnit systém vzdělávání lékařů
Foto: archiv starosty
Popisek: starostka Semil Lena Mlejnková (Volba pro Semily)

Koalice, která vzešla z podzimních komunálních voleb, vydržela jen čtyři měsíce. Jak se následná změna vedení podepsala na fungování radnice? Politolog Jan Kubáček se nechal po rozpadu koalice v médiích slyšet, že „pro Semily nastanou výbušné a nesmiřitelné roky. Budou připomínat politické boje ve velkých metropolích. Něco podobného, jako se odehrávalo kdysi mezi Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem.“ Měl pravdu?

Doufám, že na fungování radnice se změna nijak nepodepsala a radnice funguje standardním způsobem. Pro mě je důležité, aby zastupitelé vždy získali všechny informace a mohli odpovědně jednat ve prospěch našeho města. Věřím, že je zásadní věnovat plnou pozornost a energii právě městu, a nikoli politice přirovnávané v otázce. Snažím se tím také otupit hrany v názorových rozdílech, a proto doufám, že situace, která nastala kdysi v Poslanecké sněmovně, u nás nenastane.

Jak byste nyní hodnotila fungování současné koalice? Nasvědčuje něco tomu, že by ji mohl potkat podobný osud?

Je před námi mnoho důležitých a koncepčních rozhodnutí, pokud bude zájem všech zastupitelů stejný v práci pro město, domnívám se, že společnou cestu vždy najdeme.

Je také třeba vyzdvihnout, že Volba pro Semily komunální volby v Semilech vyhrála. Jak zpětně vnímáte to, že nejen v Semilech, ale i v řadě jiných měst skončil vítěz voleb v opozici? O čem to podle vás vypovídá? 

Ve volbách může nastat situace, která se stává určitým fenoménem. Po loňských komunálních volbách se ukázala snaha ve více městech o změnu volebního výsledku. Příčiny tohoto fenoménu mohou být různé a nelze je podle mého názoru jednoduše popsat. Mnoho lidí si však po tom, co proběhlo, říkalo, jestli má smysl ještě chodit k volbám. Jsem přesvědčená, že i přesto je třeba chodit k volbám, a reálně tak ovlivňovat další vývoj ve městě, kraji, státu.

Jaký máte vy osobně z prvních měsíců ve funkci pocit? Co pro vás bylo zpočátku nejnáročnější?

Jako místostarostka jsem měla možnost v minulém volebním období se s chodem města poměrně podrobně seznámit. Mojí snahou bylo a je, aby vše fungovalo, jak má. Prioritou zůstává nemocnice jako největší organizace města. Nejnáročnější asi bylo skloubit rodinu, práci a školu. Moje rodina je mou velkou oporou.

Jedním z hlavních důvodů, proč došlo k převratu na radnici, byl přístup minulého vedení k řešení problému se semilskou nemocnicí, která se tak dostala do existenčních problémů. Vám se sice již podařilo zabránit jejímu uzavření, jaké budou ale vaše další kroky pro stabilizaci a záchranu nemocnice?

Situace ve zdravotnictví se neustále vyvíjí a celorepublikový nedostatek lékařů velice komplikuje fungování všech nemocnic Libereckého kraje. V současné době všichni ředitelé nemocnic ve spolupráci řeší nastalou situaci a naší snahou je ukotvení naší nemocnice ve struktuře péče v Libereckém kraji a její zajištění pro obyvatele našeho regionu.

Pomoci se snaží i liberecká krajská nemocnice, která doplňuje chybějící lékaře, aby mohla být i nadále poskytována lékařská péče. Co podle vás ale musí udělat stát, aby odchodu lékařů do zahraničí zabránil? Domníváte se, že je problém jen ve finančním ohodnocení, nebo jde o komplexnější problém? A co s tím?

Problémem je systém vzdělávání lékařů. Je jich akutní nedostatek a ti, kteří vystudují, mají před sebou ještě mnoho let k dosažení plnohodnotného vzdělání. Musejí absolvovat stáže a při již tak malém počtu lékařů je velice obtížné, aby mohli odejít na vyšší pracoviště. Vidíme to v mnoha dalších oborech, jako jsou zubní a praktičtí lékaři. Mnoho lékařů odchází právě do soukromého sektoru a ambulantní péče. Myslím si, že je třeba změnit systém vzdělávání a posílit podporu studentům medicíny. Finanční ohodnocení je jednou z motivačních složek, které ovlivňují odchody lékařů.

Jaké dopady má situace v nemocnici na občany?

Snažíme se občany maximálně informovat o vývoji a momentální situaci a hlavně zajistit zdravotní péči. Jisté obavy a komplikace vyloučit úplně nelze. A netýká se to jen nemocnice, již několik let se snažíme např. zajistit pro Semily nové zubaře.  

Krajský soud rozhodl ve sporu o pozemky v neprospěch města Semily. Podali jste dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, jak jste zamýšleli? A co by ztráta pozemků pro město znamenala?

Ano, podali jsme dovolání k Nejvyššímu soudu. Jako řádný hospodář budeme všemi dostupnými prostředky hájit zájmy města Semily. Vzhledem k rozhodnutí soudu došlo již v jednom případu k převodu pozemků na stát. Právě tento případ vnímám jako precedentní a ohrožující vlastnická práva města. Případná ztráta pozemků by také v krajním případě mohla znamenat navrácení mnohamilionových dotací. Proto je naší snahou nové projednání. Informovala jsem o této situaci prostřednictvím SOLK starosty Libereckého kraje, neboť jde o celorepublikový problém.

Radnice na konci dubna schválila ustanovení tzv. participativní části rozpočtu na příští rok. „Participativní rozpočtování je demokratický proces, ve kterém občané přímo rozhodují o použití části veřejného rozpočtu. Městu to umožní uskutečnit menší investiční akce, které si občané přejí,“  vysvětluje autor návrhu, místostarosta Tomáš Sábl. S jakou zpětnou vazbou se u občanů nejčastěji setkáváte a můžete nám již nyní prozradit, co by z návrhu občanů mělo být realizováno z rozpočtu příští rok?

V této chvíli bude návrhy projednávat výbor pro rozvoj města a následně v anketě rozhodnou občané o pořadí návrhů do výše jednoho milionu korun. Hlasovat mohou starší 16 let, a tak i mladí lidé mohou svým názorem ovlivnit investice a rozvoj města. Návrhy jsou například betonový stůl na ping-pong, doplnění herních prvků, ale také studie na biotopové koupání. O tom, co se bude realizovat z rozpočtu příští rok, tedy rozhodnou občané Semil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…