Starostka Semil: Vedení ANO nám poskytuje servis. Přímou linku na Babiše ale neznám

22.02.2015 14:11

Ačkoliv volby v Semilech jasně vyhrála Volba pro Semily, ostatní strany se proti vítězům spojily. Proč? Jan Farský byl také považován za průkopníka otevřených radnic. Transparentnost nesmí být jen hlásána, ale i předvedena, říká v rozhovoru jeho nástupkyně Věra Blažková (ANO). Co pro to bude chtít udělat a jaké jsou její další priority? I když v minulosti kandidovala za jiné strany, vstoupila až nyní do hnutí ANO. Co ji k tomu vedlo? A jak hodnotí Andreje Babiše jako předsedu? I na to se ptaly ParalmentníListy.cz.

Starostka Semil: Vedení ANO nám poskytuje servis. Přímou linku na Babiše ale neznám
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Semil Věra Blažková (ANO)

Paní starostko, tzv. doba hájení pro vás skončila. Jak byste shrnula svých prvních sto dní ve funkci? Je něco, co vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Nepřekvapila mě práce - s tou jsem počítala, ale lidská zloba. Kdy jedinci neváhají využít i tragédie v rodině, kdy zemřela má matka. A pak si uděláte úsudek o lidech a o to víc jdete se vztyčenou hlavou.

Pokud se ještě na chvíli pozastavíme u voleb. Co bylo hlavní příčinou toho, že jste po volbách vyšachovali vítězné hnutí Volba pro Semily, které ve městě vládlo doposud?

Je to jen o komunikaci. V minulém období Volba pro Semily sice přizvala do rady města další strany, ale ty měly vždy jen menšinu a rozhodování je pak jednostranné. A pokud vítěz nemá víc než 50 %, tak musí hledat koaličního partnera. Koalice má víc než 50 % a musíme jednat a dohadovat se. To je o demokracii. My jsme žádný zákon neporušili.

Váš předchůdce Jan Farský je označován za průkopníka otevřených radnic a snažil se maximálně semilskou radnici otevřít. Plánujete v jeho práci pokračovat? A můžete být případně konkrétnější?

Jeho postupy nerušíme, naopak všechna jednání budou přenášena kabelovou televizí – nejenom zastupitelstva města, ale i jednání v nemocnici a další. Tak, aby opozice nemohla pomlouvat a šířit lži. Transparentnost nesmí být jen hlásána, ale i předvedena.

Co naopak budete chtít dělat jinak než váš předchůdce? A je něco, co byste mu vytkla?

Jsem stavař a architekt a tak vím, jaké požadavky má státní správa na investice. Nebudu nikdy zasahovat do jakéhokoli řízení a město musí mít vše v pořádku, jako každý občan. 

Chtěla bych vrátit slušné jednání na radnici s lidmi – ať zaměstnanci či občany. Facebook je sice hezká věc, ale jednání z očí do očí je o něčem jiném.  A internet nenahradí lidské srdce.

Občan má právo znát svého starostu a má právo na to, aby si pro něj udělal čas.

Jak byste hodnotila s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, na které jste se dohodli se sociální demokracií, hnutím Semiláci, KDU-ČSL a hnutím Spolu, vydrží celé volební období? Přeci jen rozpaky vyvolávala svým složením již od počátku.

To vyvolává jen u opozice. Před každým jednáním je svolána koalice a dohodnut postup. Kdybych tomu nevěřila, tak nejsem starostkou. Je to o trpělivosti a chuti se dohodnout – to je demokracie.

Podle čeho soudíte, že jde o nejlepší možné řešení a vyvrátila jste tak kritiku, že hlavním spojovacím prvkem koalice je odpor k Janu Farskému?

To vám vyvracet nebudu – ukazují to již zastupitelstva, která již proběhla. A potvrdila naše rozhodnutí, že se slušností nejdál dojdeme.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Hlavní prioritou je dotažení investic, které předchozí podepsali – jsou pod dotacemi.  A naše je pak nejenom investovat, ale i opravovat a chovat se jako správný hospodář.

Prioritou je pak také návrat k člověku – vnímat jeho potřeby a nářky. Propojit generace starých a mladých, které byly uměle roztrženy. Společnost se obrací jen k mladým a dravým, ale každý dospěje ke stáří a pak se bude divit, jak se mladí k němu chovají. Hlavním mým heslem je slušnost, morálka, pravdivost a ohleduplnost a to se dnes moc nenosí.

Vám, ale i většině vašich koaličních partnerů, je vyčítána vaše minulost, kdy jste nejednou "převlékli kabát“. Vy sama jste již v minulosti kandidovala za SOS - OF PRO SEMILY. Co vás nyní přimělo změnit stranu a kandidovat zrovna za hnutí ANO?

Nikdy jsem v žádné straně nebyla členem, až nyní jsem členkou ANO. Byla jsem vždy nezávislým kandidátem a za tím si stojím.  Na rozdíl od jiných, kteří jsou současně členy více stran. Jsem z rodiny, kde se i za komunistů za pravdu dostávalo přes prsty. A ANO mi nyní vyhovuje.

Po volbách jste také odvracela spekulace o tom, že je hnutí ANO řízeno shora. Nyní, v souvislosti s odvoláním ministryně Válkové, se objevují stejné spekulace. Můžete tak ve stručnosti popsat, jak probíhá jednání mezi vámi a vedením strany? A jakým způsobem byla například vytvořena kandidátka pro uplynulé komunální volby?

Nikým nejsem řízena, hlavní prioritou je mi morálka a vlastní svědomí - a to je někdy hodně tvrdý hráč.  A co se děje někde v Praze – nevím a ani to nehodnotím – u jednání jsem nebyla a média umí vše pěkně zkreslit. A vedení ANO nám poskytuje servis, pokud potřebujeme, a přímou linku na Babiše neznám. 

Kandidátka byla tvořena odspodu – hledali se slušní, podnikaví a chytří lidé, kteří v životě ukázali, že něco umí. Je nutné přiložit ruku k dílu a to je náročné na čas. A mne získali oslovení a konstatováním, že by jim bylo ctí, kdybych za ně kandidovala na starostku. A pak mě získali i pro celé ANO.

Jaký je podle vás Andrej Babiš předseda?

Podnikatel, který ví, co chce. Je tvrdý a nesmírně pracovitý. Každý úředník by měl projít alespoň rok soukromým podnikáním a uživit se a pak by mohl jít do státní správy a samosprávy – hodně by se jich chovalo jinak.

Stát se nedá řídit jako firma, ale daleko to k tomu nemá – jen je zdlouhavé dohadování a to v podnikání nejde. Mám tu zkušenost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…