Sudety a dnešní Ukrajina? „Opatrně,“ rychle krotil moderátora ČT historik

15.03.2024 21:21 | Monitoring

„Během celé války ti takzvaní sudetští Němci nezměnili své smýšlení a nezačali litovat, že usilovali o připojení k Německu,“ poznamenal v pátečním Interview ČT24, věnovaném výročí německé okupace zbytku Čech, Moravy a Slezska z března 1939, historik Jan Dobeš z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Upozornil též, že bychom měli být opatrní při hledání paralel mezi německou okupací Československa a ruským napadením Ukrajiny. „Historický vývoj, který tomu předchází, je odlišný,“ odmítl historik obě události po dotazu moderátora Daniela Takáče napřímo srovnávat.

Sudety a dnešní Ukrajina? „Opatrně,“ rychle krotil moderátora ČT historik
Foto: Repro ČT24
Popisek: Historik Jan Dobeš

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15676 lidí
Dobeš v pátečním Interview ČT24 zmínil, že německá okupace zbytku Čech, Moravy a Slezska byla po mnichovské dohodě již na spadnutí a otázkou bylo jen, kdy k ní dojde, jelikož – jak se posléze potvrdilo – západní země nebyly ochotné požadovat garantovanou samostatnost zbytku Československa.

Zdůraznil, že pro německou diplomacii bylo mnohem jednodušší zprvu klást nároky pouze na Sudety a požadavky postupně navyšovat. „Drtivá většina obyvatelstva těch území si v roce 1938 přála připojení k Německu,“ poukázal na situaci na československém území obývaném většinově Němci.  

„Z toho, co víme a co ukazují dokumenty, můžeme říct, že během celé války ti takzvaní sudetští Němci nezměnili své smýšlení a nezačali litovat, že usilovali o připojení k Německu,“ zmínil se Dobeš o tom, že přání o připojení k nacistickému Německu většina německých obyvatel nezačala litovat ani v průběhu druhé světové války, byť i mezi německým obyvatelstvem se našli tací lidé, kteří se stavěli proti nacismu.

Slovensko se dle historika chtělo osamostatnit, ale německé pobídky zprvu odmítalo, jelikož chtělo postupovat opatrně a vše mělo zvažovat i na pozadí maďarských nároků.

Historik zhodnotil, že změny během okupace měly přicházet postupně, a některé vydržely i po osvobození a například přídělový systém skončil až v roce 1953.

A došlo i na srovnání situace z konce 30. let 20. století s tou aktuální na Ukrajině. „Odtržení části území, pokus o obsazení zbytku, válka. Jenom tentokrát jde o Ukrajinu,“ poznačil moderátor Daniel Takáč a ptal se, zdali lze v současném dění vidět určité paralely.

„Já jsem k odvozování takových paralel mezi historií a současností poněkud skeptický a radím vždycky k opatrnosti,“ nechtěl historik obě události napřímo srovnávat a poznamenal, že v obou událostech jsou velmi podobné či shodné rysy, ale „historický vývoj, který tomu předchází, je odlišný“. „A proto bych byl s těmi paralelami opatrný,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …