Syrská armáda bojuje jižně od Halabu. Podporuje ji ruské letectvo

16.10.2015 10:36

Syrská armáda podporovaná ruským letectvem dnes zahájila boje o oblasti ležící jižně od severosyrského města Halab. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) jsou hlášeny těžké boje z vesnických oblastí ležících 12 kilometrů jižně od města. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že se podařilo v boji proti radikálům v Sýrii pokročit.

Syrská armáda bojuje jižně od Halabu. Podporuje ji ruské letectvo
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Rusko do bojů vstoupilo 30. září a podle Putina oslovilo se žádostí koordinovat boj proti teroristům Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty, Egypt, Jordánsko a také Izrael.

Libanonská televize Majádín oznámila, že u Halabu se bojuje na třech frontách. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že cíle, na něž míří ruské letectvo, jsou poblíž dálnice vedoucí do Damašku. Podle Rahmána do bojů zasahují také íránští vojáci, což ale Damašek ani Teherán nepotvrdily. Írán přiznává, že syrské armádě pomáhá vojensky, avšak hlavně výzbrojí a experty. O zapojení jednotek prý musí Sýrie požádat.

Rusové od začátku října bombardují cíle v provinciích Idlib, Hamá, Homs a Halab, tedy na západě a severu země. Jde o provincie, které z východu chrání pobřežní Latákíju, jež je domovem vládnoucích alávitů.

Ve čtvrtek se bojovalo v Homsu a podle SOHR tam zahynulo 60 lidí, z nichž polovina byly ženy a děti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…