Tejc se pokusil prosadit na jednání ČSSD restituce. Marně

14.06.2014 11:57

ČSSD uspořádá referendum, které bude mimo jiné o změně v sestavování kandidátek. Širší vedení ČSSD v sobotu jednalo o návrhu na vypsání vnitrostranického referenda a o dalších bodech. Jeroným Tejc neprosadil otázky ke zdanění církevních restitucí a zavedení sektorové daně.

Tejc se pokusil prosadit na jednání ČSSD restituce. Marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Členové ČSSD budou hlasovat ve vnitřním referendu mimo jiné o změně v sestavování kandidátek. Záměr předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky v sobotu schválil ústřední výkonný výbor. Bývalý předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc neprosadil, aby se do referenda zařadily otázky o zdanění církevních restitucí a o zavedení takzvané sektorové daně.

Výkonný výbor schválil podle informací z jednání i další dvě otázky navržené užším stranickým vedením o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách.

Tejc řekl, že proti jeho návrhům se Sobotka "velmi důrazně postavil". Mrzí ho prý, že strana bude hlasovat jen o "technologii moci". "Voliče ani většinu členů nezajímá, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme. Ti, kteří dělali nejvíc referend, Věci veřejné, už mezi námi nejsou, Andrej Babiš vede stranu spíše autokraticky, a přesto nás v posledních volbách porazil. Proto si myslím, že bychom se měli bavit spíše o programu," řekl novinářům Tejc.

"Někteří se báli toho, jak členové odpovědí," poznamenal o svých otázkách, které prý v závěrečném hlasování podpořila téměř třetina hlasujících. „Zaznamenal jsem názory, že není třeba hlasovat o něčem, na co bude jasná odpověď,“ dodal. Sobotka by totiž musel složitě vyjednávat s koaličními partnery o těchto bodech. „Je to jeho rozhodnutí, on vede stranu, on si nese odpovědnost,“ řekl k Sobotkově reakci Tejc. „Rozumím tomu, že je vázán koaliční smlouvou."

Tejc podle svých slov uvažuje, že by na příštím volebním sjezdu kandidoval na pozici předsedy ČSSD. „Pokud se bavíme o vedení strany, ano, zvažuji, že bych se na příštím sjezdu mohl ucházet o některou z funkcí,“ uvedl. Definitivně se chce rozhodnout ale až po říjnových volbách.

Změny v církevních restitucích i sektorovou daň měla sociální demokracie ve volebním programu. V koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL je jen obecná zmínka o sektorové dani. V jednáních s církvemi se sociálním demokratům a hnutí ANO nepodařilo změny v restitucích prosadit.

Sobotka už dříve řekl, že od referenda očekává výrazné oživení vnitřního života sociální demokracie. "Tradiční politické strany se musí změnit, pokud mají mít šanci, aby se udržely na politické scéně," uvedl.

První ze schválených dotazů směřuje k většímu otevření strany při výběru kandidátů do voleb. Na tom by se do budoucna mohli podílet všichni straníci, a ne jen stranické elity. Ve věci většího zastoupení žen by měli sociální demokraté vyjadřovat souhlas s tím, aby byl jejich podíl na kandidátkách nejméně dvoupětinový. Totéž by se v opačném gardu mělo týkat mužů.

Třetí otázka směřuje ke kumulaci funkcí, o níž se v posledních měsících ve straně často diskutovalo i kvůli tomu, že dvojice hejtmanů zvolených za ČSSD nedodržela stranické usnesení a ponechala si zároveň křesla ve Sněmovně. Sociální demokraté by hlasovali o tom, zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…