Téměř sedm set stránková kniha popisuje vztahy Stalina s Rooseveltem

05.04.2016 15:25

Ve své nejnovější knize Susan Butlerová detailně sleduje vývoj vztahu dvou významných politiků, Franklina Delano Roosevelta a Josifa Vissarionoviče Stalina, kteří spolu na první pohled nemohli mít nic společného

Téměř sedm set stránková kniha popisuje vztahy Stalina s Rooseveltem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Jeden z nich prožil pěkné dětství, byl jedináček obklopený bohatstvím, který absolvoval Harvard. Druhý byl dítětem gruzínského ševce, jehož život byl zdeformován alkoholem a který rozhodně neviděl žádnou potřebu vzdělávání pro syna; bydleli v malém cihlovém domku s jednou místností. Jeden byl jako politik velmi populární – svůj úřad zastával nejdéle ze všech amerických prezidentů a jako jediný byl zvolen více než dvakrát (celkem čtyřikrát). Druhý získal moc nemilosrdně, neblaze proslul jako krvavý diktátor a muž s násilnickou minulostí.

Co tedy mohlo svést tyto dva odlišné muže dohromady? Susan Butlerová se ve své knize podrobně zabývá vznikem a vývojem tohoto partnerství, vypráví příběh o tom, jak se vedoucí představitelé světa Západu a Východu stali více než spojenci, příběh o velkém respektu, ve kterém sledujeme jejich myšlenky, komentáře, obavy, úvahy, touhy… A to vše na pozadí klíčových událostí druhé světové války.

V překladu Jana Sládka připravilo nakladatelství JOTA.

Susan Butlerová je mimo jiné autorkou knihy My Dear Mr. Stalin (2006), která obsahuje kompletní korespondenci mezi Franklinem D. Rooseveltem a Josifem V. Stalinem. Tato sbírka více než tří set válečných zpráv nebyla nikdy předtím plně k dispozici a je neocenitelným zdrojem pro pochopení vztahu, který se vyvinul mezi těmito dvěma světovými vůdci v době největší světové krize.  Napsala také East to the Dawn: The Life of Amelia Earhart, biografii legendární americké pilotky Amelie Earhartové, první ženy, jíž se podařilo přeletět Atlantik, podle níž byl natočen film Amelia s Hillary Swank a Richardem Gerem v hlavních rolích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…