Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?Anketa
„Nikdo nám pořádně neřekl, jak to máme udělat. Rozhodně nebudu stavět číšníka před zahrádku, aby kontroloval testy. Číšník má obsluhovat. Maximálně se u stolu zeptá zákazníků, jestli mají platný test, a nedovedu si představit, že by někdo řekl ne,“ popsal pro MF DNES jeden z hospodských z Prahy 10.
Z ankety, kterou si deník udělal mezi hospodskými, prý vyplývá, že podobný přístup se bude razit po celé republice.
Realita má být od 17. 5. zhruba taková, že host usedne ke stolu na zahrádce, obsluha se ho zeptá, zda má negativní test, a pokud bude odpověď „ano“, obslouží jej.
Hostinští plánují vyvěsit na předzahrádku ceduli, že vstup je v souladu s vládním usnesením povolen pouze očkovaným, po prodělaném onemocnění (90 dní) či s negativním testem.
Majitelé restaurací si nedovedou úplně dobře představit, co by měli udělat více. Vládní usnesení totiž podmínky naplnění tradičně příliš nespecifikuje.
Kontrolní orgány rovněž příliš neví, jak se k situaci postavit. Jejich postoj je takový, že na kontrolu vyrazí pokud obdrží informaci, že někde bylo vládní usnesení porušeno. Jinak restaurace „namátkově“ kontrolovat nebudou. „Chodíme na podněty. Žádnou kontrolní akci neplánujeme. Zatím však nemáme metodiku od ministerstva,“ sdělila MF Dnes šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jav