Tolik uznání... Noviny chválí Sobotku za to, jak čelí Zemanovi

15.01.2014 8:03

Předseda sociální demokracie a budoucí premiér Bohuslav Sobotka dal jasně najevo, kde jsou ústavní meze prezidenta Miloše Zemana. Za tento projev síly si vysloužil pochvalu komentátora Lidových novin. Pochvalně o něm píše Petr Kamberský ve svém sloupku, Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách uvádí, za co může být Sobotka Zemanovi vděčný.

Tolik uznání... Noviny chválí Sobotku za to, jak čelí Zemanovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka při senátní kampani v Otrokovicích

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Podle Kamberského je Bohuslav Sobotka politikem, jemuž rozhodně nelze vyčítat přebytek testosteronu, ve srovnání s předchozími premiéry prý působí trochu jako „chlapec z nedělní školy". O to více komentátora překvapilo jeho včerejší vystoupení na tiskové konferenci, na níž opakovaně a nekompromisně zaháněl prezidenta Miloše Zemana do jeho „ústavní ohrádky".

Sobotkova jasná teze, že vláda se odvozuje jen a pouze od parlamentní většiny, nikoli od prezidenta, vzkazuje podle Kamberského na Hrad jasné poselství: „Prohrál jsi, příteli. Nepřijmeme tvé návrhy ministrů, nepřijmeme ani tvé bývalé ministry za budoucí náměstky."

Za Sobotkou stojí celá trojkoalice

Jsou to podle autora sloupku důležité věty, zejména proto, že Sobotku nyní podporuje nejen jeho strana, ale celá trojkoalice. „Sobotka teď vítězí nad Zemanem ve dvou klíčových bitvách zároveň: Jak v boji o vládu nad ČSSD, tak i v mnohem důležitějším střetu Parlamentu s prezidentem o formování kabinetu," píše Kamberský.

Neměli bychom prý ale zapomínat na Sobotkovy názorové veletoče. „Řečeno řečí prostou: Včerejší testosteronová injekce může přestat účinkovat mnohem rychleji než účinky viagry," uzavírá Kamberský svůj sloupek pro LN.

Na Zemana platí síla, nikoli připomínání starých výroků

Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách píše o tom, co platí na Miloše Zemana. Není to prý předhazování jeho vlastních starých výroků a snaha o jejich konfrontaci s aktuálními kroky hlavy státu. Sobotka prý prezidenta rozhodně neobměkčí, když mu bude připomínat, co on sám chtěl v roce 1998 v Ústavě změnit.

Jediné, na co Zeman podle Šídla slyší, je síla. „Sobotka vlastně může být prezidentovi vděčný: Schůzkou v Lánech mu po volbách zachránil krk. A teď mu dává šanci chovat se jako opravdový lídr a premiér," uzavírá komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…