Tripartitu na dnešním jednání zřejmě čeká střet kvůli zvýšení minimální mzdy

04.09.2014 5:57

Tripartitu dnes čeká nejspíš střet kvůli zvýšení minimální mzdy. Na jejím růstu o 500 korun od ledna se vláda s odbory a zaměstnavateli dohodla už před čtvrtrokem, teď ale navrhuje přidání ještě o dalších 200 Kč. Zatímco odboráři to vítají, zaměstnavatelé jsou důrazně proti. Tripartita by měla jednat i o čerpání evropských peněz a chystaném unijním zpřísnění sankcí vůči Rusku. V programu jsou také návrh státního rozpočtu a daňová opatření. Tyto body se ale pravděpodobně odloží.

Tripartitu na dnešním jednání zřejmě čeká střet kvůli zvýšení minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf odborů KOVO Josef Středula

Minimální mzda se zvýšila naposledy loni v srpnu o 500 korun na 8500 Kč. Předtím od roku 2007 nerostla. Tripartita se začátkem června shodla na tom, že by se mělo přidat od ledna 500 korun. Vláda ale v červenci přišla s dalším návrhem, aby to bylo 700 korun. Ekonomice se totiž prý začalo dařit lépe. Záměr kabinet představil poté, co vybral na eurokomisařku kandidátku ANO Věru Jourovou. ČSSD původně prosazovala svého kandidáta.

Vylučovala pak, že by s nominací Jourové souhlasila výměnou za výraznější růst minimální mzdy a za víc peněz pro sociální služby.

Proti vyššímu růstu minimální mzdy se stavějí zaměstnavatelé. Považují to za porušení tripartitní dohody. Někteří jejich zástupci měli problém už s částkou 500 korun. Podle nich by výraznější zvýšení mohlo na firmy, které se teprve vzpamatovávají z krize, dopadnout.

Tripartita by měla jednat i o čerpání peněz z EU. Podle únorových odhadů hrozilo, že ČR přijde letos o 21,6 miliardy korun. Červnové výsledky ukázaly, že by to mohlo být až 24,4 miliardy. Odboráře a zaměstnavatele zajímá také český postoj k chystanému zpřísnění unijních sankcí proti Rusku. Chtějí o něm s vládou dnes diskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…