U Moravce se probíralo politické milování. Pak však začal Andrej Babiš křičet a mávat papíry kvůli Agrofertu

22.03.2015 13:55

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize se setkali ministr financí Andrej Babiš (ANO) a předseda komunistů Vojtěch Filip. Rozebírali "lásku ve sněmovně" a další problémy, průjezd amerického konvoje, slabší výběr daní, podporu biopaliv atd. Babiš zdůrazňoval, že on je "jinej"a vysvětloval, v čem všem se liší. Sobotkovi připomněl, že ho podpořil proti Haškovi a kvůli Kalouskovi rovnou křičel. Ale hlavně že jsem kritizován za všechno, i za to, že jsem se narodil, ohradil se Babiš.

U Moravce se probíralo politické milování. Pak však začal Andrej Babiš křičet a mávat papíry kvůli Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Hned na úvod se Babiš vymezil proti slovům exprezidenta Václava Klause, který před několika dny v Interview ČT24 poznamenal, že se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) milují, protože se potřebují.

"My se určitě nemilujeme, to si možná pan Klaus vzpomněl na opoziční smlouvu s Milošem Zemanem. Když dneska občané slyší jméno Václava Klause, tak si vzpomenou na kupónovku, pana Koženého, dvě údajně zkorumpované prezidentské volby a vrcholem všeho byla amnestie," konstatoval hned na úvod Babiš s tím, že se milují staré politické strany a teď jim to on Babiš trochu rozbourává, když se nechová jako politik.

V tu chvíli se ale ozval Filip. "Mně trochu vadí, když Andrej Babiš říká, že není politik, on je politik, jen to dělá trochu jinak," prohlásil. A Babiš kontroval. "Vy jste všichni stejní, já jsem jinej politik," zaznělo z jeho úst. Nakonec to vyšperkoval bonmotem, že je "politik jiného druhu", který se mu zalíbil natolik, že jej během pořadu ještě několikrát zopakoval.

Politické milování tradičních stran dokládal na aktuálním boji "proti oligarchům", který spojuje všechny dnešní strany proti němu. Speciálně u premiéra ho prý toto vystupování mrzí. "Pan premiér věděl, že firmu neprodám, když se mnou šel do koalice. Je to od něj nefér, ještě když mě oslovovali sobotkovci a haškovci, tak jsem jasně řekl, že budu jednat jen se Sobotkou," připomněl premiérovi. Zopakoval také své tradiční prohlášení, že v této zemi dnes není sledovanější osoba, než je on.

Vojtěch Filip si posteskl, že za přestřelky mezi Babišem a tradicionalisty schovávají důležitější problémy této země. Babiš mu v tom částečně dal za pravdu, ale nesmyslnou agendu prý nastolují především jiní. Za podružný problém označil například debatu o projíždění kolony NATO  přes české území. Za nesmyslné přitom považuje srovnání se srpnem 1968. "Rusové tu zůstali dvaadvacet let, Američané budou za čtyři dny pryč," zdůraznil. Jsme prý členy NATO a jestli se rozhádáme s Američany, tak neví, kdo by nás bránil.

V koalici ale vidí jiné problémy. "ČSSD chce zvyšovat daně, my to odmítáme," řekl vicepremiér. Nechápe proto, proč se místo toho řeší nějaká oligarchizace, nejdřív by mu prý měl někdo vysvětlit, co to je oligarchizace. Vláda se místo toho musí zabývat např. zákonem o prokázání původu majetku. Podle návrhu Ministerstva financí by mělo být možné prověřit majetek tři roky zpětně, a pokud se ukážou nějaké nesrovnalosti, občané je budou muset vysvětlit. Jestliže je nevysvětlí dostatečně, může přijít i trestní oznámení. Pokud by dotčená osoba s úřady spolupracovala, sankce by nemusela být tak vysoká. A proč se tento zákon řeší až teď? "Protože jsme museli přijmout služební zákon, který tu měl být už od roku 2004, když jsme vstoupili do EU," uvedl šéf státní kasy.

Filip se ptal, proč tedy ministerstvo nepodpoří spíše návrh komunistů, který už dlouho leží ve sněmovně. "My to neuděláme, protože vy chcete prověřovat úplně všechny občany," vypálil Babiš. Filip ale ihned zvýšil hlas a rozkřikl se na ministra, že to není pravda,

Agrofert žádné dotace nebere, Kalousek lže, křičel Babiš a mával papíry

Ministr financí se vyjadřoval i k dotacím na biopaliva. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v témže pořadu minulý týden prohlašoval, že si ministr přihrál pro svou firmu dotaci ve výši pět miliard korun. Co na to Babiš? "Já to zásadně odmítám, Kalousek demagogicky lže," rozkřikl se majitel Agrofertu s dovětkem, že dotaci nedostává výrobce biopaliv. Ať to tady jednou provždy zazní," dál zvyšoval hlas.  "Já z toho nemám ani korunu," trval na svém Babiš.

Na daňové úlevě podle něj vydělají dopravci a spotřebitelé, nikoliv výrobce biopaliv, čili Agrofert.

Následně tvrdil, že otázkou biopaliv se zabývá Ministerstvo zemědělství, nikoli Ministerstvo financí. Filip mu ale obratem připomněl, že rozebíraný návrh se týká daňových zákonů a za ty odpovídá Ministerstvo financí. Babiš se na to konto rozkřikl, že pro zvýhodnění biopaliv v roce 2010 hlasoval Kalousek i komunisté, dnes je ta výhoda dokonce menší, ale používá se to proti němu. "Kdyby tady fungovaly politické strany dobře, tak tu nesedím," konstatoval majitel Agrofertu a šéf státní kasy v jedné osobě.

Jaká korupce? To rozpoutal pan Kroupa, ten co dostal už Jourovou do kriminálu

Po přestřelce o biopaliva přišla na řadu kauza Skansky a údajné korupce z doby vedení současného ministra dopravy Dana Ťoka. Babiš za svým ministrem stojí. "Ministr Ťok zaslal premiérovi dvoustránkový dopis, v němž všechno vysvětlil. Bylo to 18.3. A tu kauzu otevřel Janek Kroupa, který kdysi fakticky dostal Věru Jourovou do vězení," prohlásil předseda hnutí ANO. Už proto je prý zřejmé že kauza je velmi podivná. Druhou pozoruhodnou postavou je prý auditor, kterého vyhodili, a teď se mstí tím, že kauzu rozpoutal. Proto je prý zřejmé, že to bylo na ministra Ťoka připraveno záměrně.

Ministra Ťoka hájil i v otázce mýta. Jde prý o velmi složitý problém, který plyne z velmi nevýhodné smlouvy pro stát. Ministr dopravy podle Babiše možná udělal jen tu chybu, že to měl lépe mediálně prezentovat.

A tady dal Filip Babišovi za pravdu. "Zavedení mýta v České republice byla katastrofa, to dědictví po minulých vládách, to je hrůza," konstatoval šéf komunistů. Určité řešení vidí v dočasném prodloužení smlouvy s Kapschem, současným provozovatelem mýta, a získaný čas by využil k hledání koncepčního řešení. Babiš to vzal z gruntu. Rád by prý našel koncepční řešení téměř všeho. "Tradičním politickým stranám chybí vize. Já bych chtěl do roku uspořádat konferenci s názvem: Česko 2040," oznámil předseda hnutí ANO. Na této konferenci chce řešit, co dál se školstvím, dálnicemi a tak podobně.

A co dál s daněmi? Došlo na demonstraci elektronické evidence v praxi

Ministr má dalekosáhlé plány, ale moderátor Václav Moravec chtěl debatu vrátit k aktuálnějším otázkám, jako jsou výběr daní a elektronické evidence tržeb. "Tady nikdo pětadvacet let nedělal nic pro výběr daní, já jsem první ministr financí, který to systematicky dělá," zahájil klasickou replikou Babiš.

Na kameru potom předvedl, jak to bude vypadat s vydáváním účtenek. Elektronické zadání lze uskutečnit přes mobil. Babiš vyndal mobil z kapsy, odklepl na něm, že si dal zákazník kafe, a během několika vteřin z malého přídavného zařízení vyjel účtenku. "Tu budou moct lidé zahodit do koše, ale možná uděláme i tu účtenkovou loterii. My tímto chceme narovnat trh. Já bych tady chtěl poděkovat těm, kteří už dnes platí daně, ale musí je platit všichni," zdůrazňoval. Filip mu dal za pravdu, ale trval na tom, že KSČM to požadovala vždy. Elektronickou evidenci tržeb považuje za nosný nápad.

Jen na restauracích chce ministr díky elektronické evidenci vybrat 11 miliard, v tuto chvíli se vybírají necelé dvě miliardy. Současně by ale restauracím snížil DPH z 21 procent na patnáct, čímž rozpočet přijde o 400 milionů. O další peníze státní kasa přišla snížením DPH na léky či knihy, což prosadila právě stávající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Znovu také zopakoval, že právě díky němu je dnes Česko lídrem v daňové agendě EU, kde Babiš prosazuje boj s daňovými úniky v podobě reverse charge.

Kraje a obce své peníze dostanou, uklidňoval Babiš

Kraje a obce si však stěžují, že se Babišovi nedaří vybírat daně, na čemž budou bity i ony, protože nebudou mít peníze na rozvoj obcí. Podle ministra je současný propad daný předzásobením prodejců tabáku. Pokud prý pomineme tento faktor, tak ministerstvu se daří vybírat daně a hejtmani i starostové se ke svým penězům dostanou. Kraje navíc dostanou na rozpočtovém určení daní o tři a půl miliardy více.

"Já jsem kritizován za úplně všechno, i za to, že jsem se narodil, na což jsem si už zvykl," uzavřel své vystoupení Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…