Uprchlíci v Calais dost přitvrdili. Mají sešité rty, drží hladovku a zde jsou jejich požadavky

04.03.2016 12:04

Napětí v uprchlickém táboře „Džungle“ v okolí francouzského přístavu Calais se stupňuje. Nejprve si zdejší uprchlíci k sobě sešili rty a nyní se rozhodli držet hladovku. Požadují v prvé řadě, aby byli vpuštění do Velké Británie.

Uprchlíci v Calais dost přitvrdili. Mají sešité rty, drží hladovku a zde jsou jejich požadavky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci na cestě k tunelu pod kanálem La Manche

Obyvatelé uprchlického tábora, kde žije podle odhadů tři až pět tisíc osob, jsou dlouhodobě nespokojeni s životními podmínkami panujícími v táboře. S nelibostí také reagovali na rozhodnutí francouzských úřadů „Džungli“ vyklidit a zbourat. Někteří z nich neuposlechli však výzvy úřadů a setrvali na svých místech i poté, co do tábora v minulých dnech vjely buldozery, které začaly dělat svoji práci.

Stovky uprchlíků po celý týden protestují a odmítají uposlechnout výzev policie. „Kde je demokracie a naše lidská práva?“ tázali se prostřednictvím vyvěšených transparentů účastníci protestních shromáždění. Jiní si stěžovali na to, že s nimi Francie zachází jako se zvířaty. Demonstranti dále vyzvali Evropský soud pro lidská práva, aby za nimi vyslal své zástupce, jinak bude čelit následkům jejich protestů.

Uprchlíci také požadovali, aby proti nim nebyl nadále používán slzný plyn. Stěžovali si také na další údajné útoky, které jsou proti nim směřovány. V neposlední řadě požadovali otevření hranice a volný vstup do Velké Británie. „Zahájili jsme hladovku. Opustili jsme naše země a odešli do Evropy, abychom zde získali zpět naše lidská práva. To se však bohužel nestalo. Jsme znepokojeni tím, že nám nikdo nenaslouchá. Hladovku držíme za všechny uprchlíky v Evropě,“ oznámili uprchlíci.

Úřady v Calais nicméně hodlají v demolici tábora pokračovat a označují své rozhodnutí za řešení, jenž pomůže nejvíce právě uprchlíkům, kteří proti němu protestují. Prefekt města Calais Fabienne Buccio si také dle informací deníku The Guardian v týdnu stěžovala na britské aktivisty, kteří údajně v táboře rozněcují nepokoje a vybízejí uprchlíky k protestům. „Jejich dezinformační a extremistická rétorika zkresluje realitu plánovaných řešení našich úřadů,“ stěžovala si Buccio.

Podle úřadů doposud opustilo tábor před jeho demolicí asi 2800 uprchlíků a 80% z nich již požádalo o azyl ve Francii. Místní dobrovolníci však poukazují na to, že v prvních dvou dnech od započetí demolice tábora nastoupilo do autobusů, které je začaly odvážet do nově zbudovaných uprchlických center v přístavu Dieppe, pouze něco málo přes sedmdesát lidí. V médiích se již objevily zprávy, že přibližně sto zdejších obyvatel se již pokoušelo dostat také odtud ilegálně do Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…