V krajských městech dnes odstoupení Babiše žádaly stovky lidí

19.12.2019 18:40

Po protestech spolku Milion chvilek pro demokracii v menších městech a v Praze se dnes demonstrující proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) sešly protentokrát v krajských městech. V Brně vystoupil i zakladatel spolku Mikuláš Minář. Průběh protestů byl poklidný, s výtkami se setkali jen organizátoři v Jihlavě, jelikož jim bylo vyčítáno, že do adventní doby protesty nepatří. Babiš ale podle tamního pořadatele Petra Palovčíka není člověk dobré vůle, a proto si pokoj nezaslouží. Ve většině měst byla účast na demonstracích blížící se dvěma stům lidí.

V krajských městech dnes odstoupení Babiše žádaly stovky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Anketa

Chcete, aby Mikuláš Minář vstoupil do politiky?

4%
96%
hlasovalo: 18306 lidí
V Brně na Malinovského náměstí se na demonstraci pořádané spolky Milion chvilek a Společně Brno proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ukázal i hlavní představitel spolku Miliony chvilek Mikuláš Minář. V proslovu shrnul důvody, proč se demonstrace v těchto dnech pořádají, připomněl výsledky auditu EU a poděkoval lidem za ochotu se pět dní před Vánoci na demonstraci sejít.

Po projevech se demonstrující vydají centrem Brna po Orlí a Josefské ulici na dvě místa, jedna skupina zamíří na Kapucínské náměstí, druhá se vydá podchodem k obchodnímu domu Tesco v ulici Dornych. Organizátoři tam pro ně připravili letáky, které shrnují hlavní požadavky protestujících. Lidé si je mohou vzít a šířit je ve svém okolí.

„Trasu jsme volili s ohledem na vánoční trhy na hlavních náměstích po dohodě s policií tak, aby nedocházelo ke kolizím s návštěvníky trhů. Zároveň takto můžeme oslovit více lidí, což je cílem dnešního setkání,“ řekla Strašáková ze spolku Společně Brno.

Asi sto lidí se pak dnes vpodvečer sešlo v Karlových Varech. Dnešní protest se zde konal pod heslem „Konec vlády jedné straky“. Řečníci poukazovali na to, že premiér Babiš je opět trestně stíhán za podvod kvůli Čapímu hnízdu a nově jej Evropská komise podezřívá ze střetu zájmů.

Vladimír Melichar z KDU-ČSL vyzval voliče, aby dávali hlasy politickým stranám, které mají jasná demokratická pravidla, nikoli těm, které vznikají jako podnikatelské projekty.

V Jihlavě se demonstranti sešli v parku nedaleko sochy T. G. Masaryka. Mezi protestujícími byla i paní Hana z Kuřimi na Brněnsku. Do Jihlavy ji dnes zavedla náhodná cesta, ale protože o setkání věděla, chtěla se ho i s manželem zúčastnit. Oba už jsou v důchodu a o politiku se zajímají. Protestů, ke kterým vyzývá spolek Milion chvilek, už se v minulosti účastnili. „S politickou situací nejsme spokojení, myslíme si, že to u nás není v pořádku. Nesouhlasíme s Milošem Zemanem ani Andrejem Babišem. Proto jsme tady,“ řekla paní Hana. Protestů se podle ní účastní především mladší lidé, její vrstevníci často kritiku obou politiků nechápou. „Já bych měla radši změnu, ale je těžké říct za koho,“ dodala.

V Jihlavě protest zorganizoval Spolek pro navrácení sochy T. G. Masaryka. Podle odhadu ČTK si argumenty proti Babišovu působení ve vládě přišlo poslechnout několik stovek lidí. Organizátoři se setkali i s výtkami, že do adventní doby protesty nepatří. Babiš ale podle Palovčíka není člověk dobré vůle, proto si pokoj nezaslouží.

V centru Zlína na protestní akci vystoupili také pořadatelé demonstrací z jiných měst a obcí ve Zlínském kraji, například z Provodova na Zlínsku, kde se nejdříve sešlo jen 12 lidí, ale později jich přibylo. „Na venkově je to těžké, udělat demonstraci tam, kde se všichni navzájem znají, je něco jiného než ve velkém městě. Myslete na to, jak podpořit venkov,“ uvedl pořadatel setkání v Provodově Milan Kubelka.

Lidé nesli transparenty "Všetci kradnú, iba ja čerpám", "Milí Češi a Moraváci, máme stále velkou práci, ať nevládnou darebáci, estébáci a další všiváci!", "Stop totalitě", "Udavači StB, stydíme se za tebe" nebo "Bureši, Zlín si nekoupíš".

Více než stovka lidí přišla na Mírové náměstí do Ústí nad Labem. Ti pak dále odešli k univerzitě, kde u lavičky Václava Havla zapálili svíčky.

Před budovou krajského úřadu se protestující shlukovali v Olomouci, aby následně po ukončení shromáždění před budovou krajského úřadu se dobrovolníci vydali na nedaleké nádraží, kde lidem rozdávali letáky s informacemi, proč spolek Milion chvilek protesty organizuje.

K protestní akci se připojili i Pardubice. Několik stovek lidí se za slyšitelného bubnování a hvízdotu na píšťalky vydalo od sochy Jana Kašpara k Východočeskému divadlu.

V Ostravě na Prokešově náměstí demonstrace požadovali demisi premiéra Andreje Babiše téměř tři stovky lidí. „Demonstrace má podtitul Konec vlády jedné straky. Ve Strakově akademii skutečně totiž sedí straka, která zneužívá naše veřejné peníze. Peníze nás daňových poplatníků. Ve prospěch své propagandy, ve prospěch svých firem,“ řekl jeden z řečníků a organizátor akce Luděk Bajgar.

Jedním z řečníků byl herec ostravského divadla Komorní scéna Aréna Adam Langer. „Už zase máme trestně stíhaného premiéra. A co je horší? Díky auditu Evropské komise máme nyní jeho střet zájmu černý na bílém. Andrej Babiš nám téměř tři roky lhal. Svěřenské fondy byly jen účelová finta. Česká republika kvůli tomu bude vracet velké peníze,“ řekl. Do svěřenského fondu Babiš dal Agrofet, jehož podniky čerpají dotace EU.

Společně s dalšími řečníky Langer prezentoval výzvu, jejíž hlavní bod je právě demise premiéra. Druhým bodem je ukončení vyplácení veřejných peněz určených pro Agrofert. Třetím bod žádá, aby Andrej Babiš vrátil peníze, které mu podle vyzyvatelů nepatří.

Akce začala v 17:30 a zhruba po hodině proslovů skončila. „Původně jsme chtěli vyrazit na pochod. Nenašli jsme ale vhodný cíl. Na Masarykově náměstí nechceme protestem kazit advent. Tak jsme tuto část zrušili,“ řekl ČTK Bajgar.

Demonstrace se nevyhnuly ani Hradci Králové. Protestující tam cestou skandovali hesla, rozdávali přihlížejícím letáky, k průvodu se přidávali další lidé. Třeba na Ulrichově náměstí někteří psali na zem křídami: „Nejsme tvoje koblihy“ a „Přestaň dělat z lidí blbce“.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci už měsíce požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Uvádějí také, že hájí nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je podle nich ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…