V osm hodin se otevřely volební místnosti, po dnešku budou známí noví senátoři

18.10.2014 8:00

Voliči v Česku mají posledních šest hodin na to, aby rozhodli, kdo bude mít většinu v Senátu. V 08:00 dnes na třetině území republiky začal druhý den finále letošní obměny horní komory Parlamentu. V pátek byl zájem voličů malý, hlasovat přišlo podle informací ČTK zhruba deset procent voličů.

V osm hodin se otevřely volební místnosti, po dnešku budou známí noví senátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Lidé si vyberou 27 senátorů z dvojnásobného počtu kandidátů, jimž dali největší důvěru před týdnem v prvním kole. Svými hlasy určí, zda bude mít nadále v horní komoře navrch vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nebo dokonce sama sociální demokracie.

Právě ČSSD má nejvíce želízek v ohni, neboť její kandidáti dokázali postoupit v 19 obvodech. ANO a KDU-ČSL mají ve hře po devíti kandidátech. V 11 obvodech proti sobě stojí zástupci vládních stran. Koalici tak k udržení senátní většiny stačí, aby na zvolení dosáhli ještě tři její adepti v souboji proti kandidátům ostatních stran. ČSSD by k zachování většiny potřebovala vítězství svých kandidátů v 18 obvodech.

Hlasy budou pravděpodobně spočítány už večer

Hlasovat dnes mohou ti z 2,8 milionu voličů, kteří se do volebních místností nedostali v pátek. Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti. Vyberou si hlasovací lístek se jménem svého nynějšího favorita, vloží jej do obálky, a tu pak vhodí do volební urny.

Volební místnosti se uzavřou ve 14:00. Výsledky hlasování by měly být známy do večera, záviset to bude na počtu odevzdaných hlasovacích lístků a rychlosti volebních komisařů.

(Výsledky hlasování nabídneme po konečném sečtení druhého kola voleb do Senátu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…