V životě jsem nic špatného neudělal, říká Babiš

02.11.2013 8:58

Miliardář a lídr hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že má čistý stůl a v životě nic špatného neudělal. Prohlašuje to v rozhovoru pro deník MF Dnes, který také vlastní. Sám sebe vidí jako disidenta bojujícího proti dnešnímu korupčnímu režimu. Komunistický režim prý nenáviděl, ale chtěl v něm budovat kariéru. Lidi prý ale dneska nezajímá ani tak komunistická minulost, jako spíš to, kdo si co nakradl a jestli budou mít na chleba. Sám se bojí, co může "korupční matrix" vytáhnout na poslance ANO.

V životě jsem nic špatného neudělal, říká Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Hned na úvod Babiš poznamenává, že se původně snažil sehnat někoho jiného na post lídra hnutí ANO, třeba známého Karla Janečka, ale nikdo o jeho nabídku nestál, Takže nakonec šel s kůží na trh a doufal, že lidé ocení jeho pravdomluvnost. Po pravdě přiznal, že na členství v KSČ není pyšný, ale vstoupil tam kvůli kariéře. Zdá se však, že pravdomluvnost nestačí.

StB jako BIS

„Já mám stůl čistý, v životě jsem nic špatného neudělal. Na lídra jsem prostě nikoho nenašel. Navíc mi poradci vysvětlili, že pokud nám lidé mají uvěřit, tak musím být lídr, aby to bylo věrohodné. Já jsem si naivně myslel, že když se budu chovat přímočaře a říkat pravdu, že to prostředí ocení a budu mít dobrou image. Bohužel to tak nefunguje,“ posteskl si. Uznává ale, že jeho minulost není pro politickou kariéru dobrá. Doufá také, že se dočká zadostiučinění, až vyhraje spor se slovenským Ústavem paměti národa, který ho označuje za agenta StB.

Dnes se vidí v roli disidenta bojujícího proti korupčnímu režimu, ačkoli uznává, že komunistický režim byl hrozný. Dodává ale, že tehdy o tom neměl dost informací, protože komunisté měli společnost pod kontrolou. Obratem však připouští, že poslouchal Svobodnou Evropu, takže věděl, že je režim strašný a nenáviděl ho. Strýc a bratranec emigrovali a jeho otec byl prý režimem poškozován.

Následně se věnuje působení komunistické Státní bezpečnosti. Její ekonomická složka prý hájila ekonomické zájmy režimu, podobně to dnes dělá BIS. Ti špatní pánové v BIS pak v listopadu 1989 spálili tisíce svazků. Podle Babiše je ale třeba dívat se také na polistopadovou historii. „Jsou tady lidé, kteří nakradli miliardy a apelují na demokracii. Úspěch našeho hnutí ANO dává najevo, že lidi víc než minulost dneska zajímá, jestli budou mít práci, kde budou bydlet, jestli budou mít léky,“ poznamenává miliardář.

Matrix se nás bude snažit rozložit

Andreji Babišovi se nijak zvlášť nechce do vlády, ačkoli ho k tomu někteří lidé vyzývají. Chce plnit program, aby příští volby vyhrál. A ze současného systému, který popisuje jako "korupční matrix", má obavu. „Protože co teď udělá celý ten `matrix`? Bude se nás snažit rozložit, bude zkoušet korumpovat naše poslance, kompromitovat je, aby dokázali, že jsme nová `vévéčka`,“ varuje lídr. VV podle jeho názoru rozložil Kalousek s kmotry a prý to zřejmě zkusí na ANO.

Dělení politických uskupení na levicová a pravicová pak považuje za překonaná. Údajně pravicový Václav Klaus tu prý zadlužil banky a údajně levicový Miloš Zeman je zprivatizoval. Poslanci ANO chtějí místo škatulkování odstranit byrokracii, odlehčit firmám a lidem dát práci. Hodlají se také dál ptát lidí, co ještě chtějí změnit. Babiš ale znovu říká, že se mu do vlády nechce. Mimo jiné i proto, že hnutí ANO je nové a není personálně vybaveno na vládnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …