VIDEO Obrovský dav. Polské vlajky. A další, další, další... Obíhá záznam z Polska

09.12.2015 10:21

Mohutný průvod procházející hodinu po varšavském mostě patří v současnosti k hitům internetu, a to nejen u nás. Akce nazvaná „Pochod nezávislosti“ přitahuje pozornost lidí, kteří fascinovaně zírají na nekončící davy s polskými vlajkami.

VIDEO Obrovský dav. Polské vlajky. A další, další, další... Obíhá záznam z Polska
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Náš národ je jako láva,“ hlásí titulek na začátku videa. Na povrchu je tvrdý a odporný, ale uvnitř plane oheň, který nemůže být uhašen ani sto lety mrazu. Pojďme tedy do hloubky, k podstatě. Těmito slovy básníka Adama Mickiewicze začíná video ukazující polskou velkou demonstraci.

Přes most ve Varšavě pochoduje obrovský dav lidí a nad hlavami jim vlají polské vlajky. V čele mezinárodně srozumitelný transparent „Polska dla Polakow, Polaci dla Polski“. Následně kamera zabírá průchod celého průvodu. Za podmanivé hudby prochází účastníci pochodu pod kamerou a v každé řadě vlají minimálně dvě polské vlajky. A když už se zdá, že průvod uvadá, přichází další vlna vlastenců s vlajkami. A táhne se daleko do dáli. Občas jde mezi vlajkonoši nějaký transparent a pak dav zase zhoustne. Staří, mladí, dokonce i rodiče s kočárky.

Po půl hodině, kdy nekonečný průvod stále nekončí, se mezi polskými vlajkami objevuje skupina červeno-bílo-zelených vlajek Maďarska a za nimi další záplava těch polských, občas zpestřených vlajkou některého z polských vojvodství. Dav opět občas udělá mezeru, aby dal vyniknout transparentu, a pak zase zhoustne. A znovu a znovu. Plných padesát minut. Až poté dav na mostě řídne definitivně.

Co vedlo polský národ k takto masovému vzepětí? Co přivedlo desetitisíce a snad i statisíce lidí na „Pochod nezávislosti“? Webové stránky akce vysvětlují, že důvod byl jednoduchý – státní svátek Polské republiky. Polsko bylo obnoveno po první světové válce v roce 1918 a svůj Den nezávislosti si připomíná 11. listopadu, v den německé a rakouské kapitulace. „Polský Den nezávislosti, slavený od roku 1919, je klíčovým momentem v srdcích všech Poláků,“ píše se na stránkách akce.

Od roku 1989 vlastenecké organizace každoročně pořádají „Pochod nezávislosti“. Účelem je, aby všechny společenské skupiny pospolu demonstrovaly svou polskou hrdost.

V roce 2015 celá akce vedla přes most Poniatkowského k Národnímu fotbalovému stadionu, kde akce vyvrcholila demonstrací. Na ní byl přečten mimo jiné pozdravný dopis prezidenta Andrzeje Dudy. Kněz Jacek Miedlar demonstraci řekl, že účastníci nechtějí ve své zemi fundamentalismus a nenávist, o vlastenectví pak pohovořil Jan Nowicki, veterán polské exilové armády z druhé světové války.

Podle policistů celá obrovská akce skončila bez jediného incidentu a problému. Britský deník Telegraph ovšem akci popsal jako „nacionalistickou demonstraci“ a upozornil na incident, při kterém byla na demonstraci před stadionem spálena vlajka EU. Pokud jde o počet účastníků, všechny zdroje se shodují na čísle přibližně 50 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…