VÍME PRVNÍ Hamáček chce mluvit se Zemanem, míří do Ostravy. Může jít o problematického kandidáta do vlády

16.05.2018 11:53

Předseda ČSSD Jan Hamáček míří za prezidentem Zemanem. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdilo několik zdrojů. Hlava státu přijme šéfa sociálních demokratů ve čtvrtek v Ostravě, kde je momentálně na krajské návštěvě.

VÍME PRVNÍ Hamáček chce mluvit se Zemanem, míří do Ostravy. Může jít o problematického kandidáta do vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vyjednávání o nové koaliční vládě by mělo být ve finále. ČSSD chystá spuštění vnitrostranického referenda a její šéf, který by mohl obsadit post ministra vnitra, se ještě před pátečním jednáním stranických špiček potká s prezidentem republiky.

Jak se ParlamentníListy.cz dozvěděly z důvěryhodných zdrojů, Miloš Zeman by měl Hamáčka přijmout zítra, tedy ve čtvrtek v 11 hodin dopoledne v Ostravě, ještě předtím, než zahájí poslední den prezidentské návštěvy Moravskoslezského kraje.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz PL reagoval větou, že Hamáček o schůzku skutečně požádal. „Mohu potvrdit, že předseda ČSSD Jan Hamáček požádal pana prezidenta o setkání,“ napsal Ovčáček redakci v SMS zprávě.

Informaci serveru ParlamentníListy.cz o termínu a místu setkání potvrzuje fakt, že prezident Zeman bude dle programu z ostravského hotelu Clarion, kde je po dobu své návštěvy kraje ubytován, ve čtvrtek odjíždět až krátce před polednem, tedy o více než hodinu později oproti předchozím dvěma dnům.

V pátek se má sejít předsednictvo ČSSD a někteří jeho členové předem avizovali, že chtějí znát sociálnědemokratické nominanty na ministerské posty dříve, než bude zahájeno vnitrostranické referendum. To se má rozeběhnout v pondělí. Je tak pravděpodobné, že Hamáček bude chtít jména pěti možných členů vlády za ČSSD nejprve konzultovat právě s prezidentem.

Minimálně v jednom případě by totiž mohl nastat problém. ParlamentníListy.cz jako první už před měsícem přišly s informací, že hlava státu bude velmi pravděpodobně tvrdě odmítat europoslance Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničí.

Poche před prezidentskými volbami podpořil Zemanova konkurenta Jiřího Drahoše. Před prvním kolem na Hrad prosazoval bývalého diplomata Pavla Fischera a pak se postavil za Drahoše. Pro server Info.cz se v půlce ledna vyjádřil ve smyslu, že někdejší akademik by podle něho mohl být důstojným prezidentem.

To ale není všechno. Nyní se ukazuje, že Miroslav Poche dokonce výrazně podpořil přijímání migrantů. Hlasoval v europarlamentu pro přerozdělovací kvóty a doprovodil to článkem „Neotáčejme se k uprchlíkům zády“. Pokud by prezident oželel Pocheho nepodporu ve volbách, nad výrazně prouprchlickým postojem oči přimhouří jen stěží.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …