VZP nehospodaří nijak katastrofálně, protestoval v rádiu Heger

14.12.2012 19:41

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09) se nemusíme bát, že by od ledna příštího roku nebyly peníze ve zdravotnictví, a zhroutily by se tak některé nemocnice. V Pressklubu Frekvence 1 Heger přiznal, že při výběru do vedení VZP včetně nového ředitele je až poloviční politický vliv.

VZP nehospodaří nijak katastrofálně, protestoval v rádiu Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Heger ve vysílání Frekvence 1 přiznal, že je při výběru manažerů do vedení VZP patrný politický vliv. A to z poloviny. „Politický vliv tam prostě je, je to fakt, který je nezvratitelný,“ řekl Heger s tím, že to ale není tak, že by funkci někdo dostal jako trafiku. Zároveň ministr dodal, že je přesto podmínkou to, aby bylo vybíráno z dobrých manažerů.

Dále přišla řeč i na finanční situaci v jeho resortu. Podle něj se ale nemusíme bát, že by celý systém, ačkoliv je v tenzi, nějak selhal. „V téhle zemi, když v prosinci napadne sníh a ministerstvo vypíše úhradovou vyhlášku, se hroutí svět,“ řekl Heger. Přitom resort utratí jen o jedno procento méně. „Myslím si, že zdravé firmy vydrží čtyři až pět procent za rok,“ dodal s tím, že nějaké finanční reservy tady máme.

Co se týká největší tuzemské pojišťovny VZP, podle Hegera není pravda, že je schodek v hospodaření tak vysoký, jak se tvrdí. „VZP není katastrofálně hospodařící firma,“ prohlásil ministr a dodal, že schodek pro příští rok bude jeden a půl procenta.

V hospodaření pojišťovny je třeba udělat málo, aby se situace do budoucna zlepšila. Heger proto doufá, že se nové vedení VZP ukáže. Nový ředitel Zdeněk Kabátek je podle ministra dobrý manažer a vkládá do něj důvěru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…