Víme, v čem se na severu Čech chtějí vrátit před 90. léta. Jde o bydlení

17.08.2014 2:04

Několik zákonných opatření, která částečně vyřeší problémy s bydlením a sociálními problémy, chtějí prosadit politici z Mostu, regionu s nejvyšší nezaměstnaností. Ve svém předvolebním programu do komunálních voleb řeší i celonárodní problémy spojené se zneužívám sociálních dávek. Bohužel už jim s tím nyní, kdy si odvolali primátora, nepomohou „jejich“ poslanci v Parlamentu.

Víme, v čem se na severu Čech chtějí vrátit před 90. léta. Jde o bydlení
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Panelový dům v Litvínově

Sdružení Mostečané Mostu (SMM), které v posledních komunálních volbách šokovalo republikově unikátním překročením 50procentní hranice, nedávno vyloučilo svého donátora, multimilionáře Jiřího Zelenku, který podporuje senátorku Alenu Dernerovou, a po rozkolu uvnitř hnutí s jeho „křídlem“ sympatizují i mostečtí poslanci Bronislav Schwarz a Vlastimil Vozka. Tito všichni se objeví na jiné kandidátce do podzimních voleb, než kterou sestavilo SMM.

Už za komunismu to šlo

Ve volebním desateru hnutí, kde se lídrem po odvolaném primátorovi Vlastimilu Vozkovi stává současný radní a ředitel Technických služeb Jan Syrový, nechybí téma s celonárodním přesahem. Sever je dlouhodobě ohniskem sociálního napětí, ale zároveň nápadů, jak ožehavé problémy řešit. „Chceme prosadit změny legislativy směrem k nepřizpůsobivým občanům, abychom ochránili slušnou většinu. Jednou z nich je, že bydlící v domech a vlastníci domů by měli mít možnost vyjádřit se k tomu, kdo s nimi bude v domě bydlet,“ nastínil lídr, mostecký radní a předseda hnutí Jan Syrový a přidal další opatření: „Měl by být stanoven limit maximálního počtu osob na metr čtvereční. Není možné, aby v bytě 1+1 bylo hlášeno patnáct osob." Podobné normy související i s právem na bydlení by nebyly v české legislativě nic nového. „Obdobná vyhláška už v ČR existovala, ale byla v devadesátých letech zrušena,“ potvrdila Hana Jeníčková, statutární zástupkyně primátora pověřená nyní vedením města, která byla koncem týdne do hnutí přijata a objeví se na kandidátní listině do podzimních voleb.

Družstva jsou na tom nevýhodněji než ubytovny

Třetím opatřením, které se týká bydlení a nepřizpůsobivých osob, je nerovnost v podmínkách výplaty dávek, jak jsou směrovány k družstvům a ubytovnám. „Navrhujeme, aby sociální dávky šly rovnou ke správcům domů, protože jinak se prohlubují dluhy za bydlení. Dosud to lze jen se souhlasem příjemce, tedy pobíratele dávky,“ uvádí Syrový. Bytová družstva tedy nemají tak „konečně výhodnou“ pozici jako soukromé ubytovny. „U nás bohužel nájemci ten souhlas vesměs nedávají. U ubytoven to funguje jinak. Tam se totiž s majiteli dohodnou, že jim z nadsazené dávky na bydlení část dají. My to takto dělat nemůžeme – ze zákona nemůžeme mít dva druhy nájmů,“ vysvětluje ředitel bytového družstva Krušnohor František Ryba, který organizačně zaštiťuje fungování hnutí Sdružení Mostečané Mostu.

Politici se většinou zabývají jen kauzami předražených nájmů u ubytoven. To, že bytová družstva s mnohem nižšími nájmy nemají na dluhy nepřizpůsobivých nájemníků téměř žádnou páku, se dosud příliš neřešilo, a to by se mělo změnit.

Komunální politici ze SMM se zároveň shodují v tom, že je to zejména stát, kdo se musí postarat o lidi, kteří nemají co jíst. Sociální napětí v regionu se prohlubuje, práce nepřibývá, navíc hrozí ukončení důlní činnosti. „Víme, že toto nejsme schopni zvládnout sami,“ uvedla Hana Jeníčková a připomněla, že v uplynulém týdnu se právě z tohoto důvodu kromě jiného konal kulatý stůl k sociálním problémům. „Přestože se nám spousta věcí zdařila, sociální napětí se začíná prohlubovat,“ uzavřela.

Legislativní změny chtělo již dříve hnutí prosazovat díky spřáteleným poslancům ve sněmovně - Vlastimilu Vozkovi a Bronislavu Schwarzovi. Po vnitřním rozkolu hnutí, z něhož se etablovali Severočeši.cz, se však v budoucnu bude muset snažit získat v Parlamentu nové zástupce.

S jakými tématy jdou do voleb?

Sdružení Mostečané Mostu půjde do voleb mimo jiné s tím, že zachová svoz odpadu zdarma, bezplatnou MHD pro školáky a seniory nad 65 let. Dále hodlá získat do své správy nemocnici, zřídit jesle, navýšit počet strážníků, vybudovat novou knihovnu, vytvořit v městském parku oddychové centrum s lanovkou a IQ parkem.

Největší diskuze se vedou kolem volebního slibu vyjmout mosteckou nemocnici z kolosu společnosti Krajské zdravotní, k čemuž sdružení tento týden svolalo tiskovou konferenci. Sám ředitel zdravotnické akciové společnosti, v jejíž správě je několik nemocnic v kraji, to označil za nemožné. Sdružení chce nápad prosadit skrze petiční právo a další nástroje. Vydalo k tématu dokonce speciální brožuru.

Volební kampaň bude opět vedena formou loterie pro lidi, i po odloučení podnikatele Jiřího Zelenky na to prý finance má.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…