Vláda bude opět jednat o klimatickém plánu, jenž má stát miliardu

15.01.2017 16:54

Dopady zemědělského sucha, ochranu vodních zdrojů a lesů nebo opatření pro budovy, aby se lépe přizpůsobily změně klimatu, řeší národní akční plán. Strategický dokument připravilo ministerstvo životního prostředí, píše ČTK.

Vláda bude opět jednat o klimatickém plánu, jenž má stát miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povolební zasedání vlády

Určilo na 50 prioritních opatření se 160 nejdůležitějšími úkoly, které mají státu pomoci se vypořádat například s dlouhodobým suchem, povodněmi nebo silným větrem. Opatření mají vyjít na více než miliardu korun. V pondělí o nich opět bude jednat vláda.

Aby byly úkoly splněny, bude podle Národního akčního plánu na změnu klimatu potřeba přerozdělit peníze příslušných ministerstev nebo je přidat ze státního rozpočtu. Na opatření s prioritou jedna, tedy ta zásadní, by mělo do roku 2020 jít až 834 milionů korun. Dalších zhruba 415 milionů by připadlo na doplňková opatření již bez nároku na státní kasu.

Na přípravě dokumentu se podle předkládací zprávy podílelo více než 140 odborníků z veřejné, soukromé i akademické sféry. Meziresortním řízením prošel loni v listopadu, na pondělní jednání vlády ho MŽP předkládá se sedmi rozpory včetně pěti od ministerstva zemědělství.

Hnutí Duha ministra zemědělství Mariana Jurečku vyzvalo, aby stáhl své dosavadní návrhy na změny, které podle aktivistů omezují přírodě blízké hospodaření v lesích nebo revitalizace vodních toků. Plán se také zabývá vznikem zvláštního hodnocení budov podle toho, jak budou připraveny na výkyvy teplot, zejména vedro a sucho.

Plán se zabývá i tím, jak například lesy připravit na změny klimatu. V opatřeních je zmíněna redukce přemnožené spárkaté zvěře, která v některých oblastech ničí dřeviny tak, že se nemohou obnovovat. Doporučuje ale i omezit v lesích smrk a motivovat vlastníky lesů k menšímu holosečnému hospodaření a obnově mokřadů a přirozených vodních toků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…