Vláda projedná dar Ukrajině na vybavení výslechové místnosti

07.12.2019 21:30

Ministerstvo vnitra chce poslat Ukrajině 155.000 korun na vybavení speciální výslechové místnosti pro výslech zvlášť zranitelných obětí, zejména dětí. Návrh v pondělí projedná vláda, napsala ČTK.

Vláda projedná dar Ukrajině na vybavení výslechové místnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresba na stěně - ruský medvěd se projíždí po Ukrajině

Učebna a místnost na Lvovské státní univerzitě Ministerstva vnitra Ukrajiny má sloužit nejen ke vzdělávání ukrajinských příslušníků bezpečnostních sborů, ale i pro využití v praxi.

„Proškoleným osobám umožní užívat efektivnější způsoby provádění výslechů zvlášť zranitelných obětí, a zvýšit tak možnost získání relevantních informací, které jsou nezbytné pro trestní řízení,“ uvádí vnitro v předkládací zprávě.

Dar plánuje vnitro poskytnout v rámci programu bezpečnostní rozvojové spolupráce, do kterého se tradičně zapojují útvary Policie ČR, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a Generální inspekce bezpečnostních sborů. Konkrétně jde o projekt Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy Policejního prezidia ČR, který si klade za cíl sdílet praxi české policie při výslechu zranitelných obětí.

První fáze projektu se uskutečnila letos v červnu, kdy čeští zástupci představili koncept výslechu zranitelných obětí, zejména dětí jako obětí či svědků sexuálního zneužívání. „Posluchače tvořili zástupci všech státních univerzit Ministerstva vnitra Ukrajiny, konkrétně z Kyjeva, Lvova, Charkova, Dněpropetrovsku, Oděsy, Luhansku a Doněcku,“ uvádí vládní materiál. Další fáze byla na podzim, kdy do Česka přicestovalo 30 zástupců ukrajinských státních univerzit a Ministerstva vnitra Ukrajiny na dvě týdenní školení.

V Česku jsou podle posledních informací desítky speciálních výslechových místností. Kromě dětí se používají při práci s oběťmi sexuálního násilí, seniory a handicapovanými, které je potřeba zaznamenat i obrazově. Výslech zaznamenává několik kamer, které obraz se zvukem přenášejí do druhé místnosti, kde bývá sociální pracovník, advokát obviněného a státní zástupce. První podobná místnost vznikla v roce 2004 a používat ji začala pražská policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…