Vladimir Putin: Jaderné zbraně? Může přijít něco horšího. Umělé bytosti určené k zabíjení. Musíme to zastavit

24.10.2017 12:21

Ruský prezident Vladimir Putin se na festivalu pro mládež pustil do poněkud „sci-fi“ debaty. Mimo jiné varoval před vytvořením umělých bytostí, které budou ještě nebezpečnější než jaderné bomby.

Vladimir Putin: Jaderné zbraně? Může přijít něco horšího. Umělé bytosti určené k zabíjení. Musíme to zastavit
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

Putin nechal průchod svým obavám z budoucího vývoje vědy, která by mohla z jeho pohledu ovlivnit vojenství a pohnout bezpečnostní oblastí. „V budoucnu by mohly být vytvořeny superlidské bytosti s ještě destruktivnějšími schopnostmi, než mají jaderné bomby. Tito supermani nebudou cítit bolest a jejich schopnost hromadně zabíjet bude prakticky neomezená. Půjde o předem naprogramované vrahy,“ cituje deník The Sun prezidenta a odkazuje na film z roku 1992 Univerzální voják.

Prezident mimo jiné hovořil o tom, že současná věda je již blízko k rozluštění kódu, který umožní vytvořit člověka s předem naprogramovanými vlastnostmi. „Před takovým hraním si na Boha však musím důrazně varovat. Konečná podoba genetického kódu musí být ovlivňována pouze přírodou nebo, jak si myslí věřící, Bohem. Takový uměle vytvořený člověk by mohl být geniálním matematikem či vojákem, strojem na zabíjení.“

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

„Lidstvo v blízké budoucnosti vstoupí do složité fáze, kdy musí dbát o to více odpovědně o svoji další existenci. Světoví vůdci se musí shodnout na opatřeních, která dostanou vývoj uměle vytvořených bytostí pod kontrolu. Chci znovu zopakovat, že v této oblasti vědy nikdy nesmíme opomenout etické otázky,“ konstatoval Putin, který minulý měsíc vyjádřil obavy otázkou: „Kdy nás technologie ‚sežere‘?“

Nicméně, ani někteří ruští experti se na budoucnosti, líčené Putinem v tak temných barvách, neshodnou. „Doufám, že něco takového se nikdy nestane. Ostatně rypadla či bagry odvádějí svoji práci lépe a rychleji než lidé a také je nejedí,“ uvedl bývalý agent KGB a aktuálně šéf internetové společnosti Yandex Arkadji Volož. Umělá inteligence je nicméně pro Putina žhavým tématem již několik posledních týdnů.

Nedávno upozornil na to, že umělá inteligence představuje budoucnost pro Rusko a vůbec celé lidstvo. „Vývoj nových technologií nabízí velké příležitosti, a kdo tuto oblast vědy ovládne, stane se také nezpochybnitelnou silou v rámci celého světa. Místo podobných závodů, jakých jsme byli svědky v oblasti zbrojení, bych já osobně preferoval sdílení nových poznatků s ostatními zeměmi světa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …