Zemědělský senátor štípavě zaútočil na lidovce. A vysvětlil, proč podražily brambory

01.01.2014 17:43

Senátor Jan Veleba, úřadující prezident Agrární komory ČR, odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na dotazy čtenářů.

Zemědělský senátor štípavě zaútočil na lidovce. A vysvětlil, proč podražily brambory
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Čtenář Vladimír Dedek se ptal, jak je možné, že v naší republice bují soudcovská zvůle a jak to, že nezávislí a neodvolatelní soudci doposud nemají zřízenu Soudcovskou komoru. „Silná tvrzení a soudy (s mnohým se ztotožňuji)," píše v odpovědi senátor Veleba, ale „toto určitě není otázka pro mne, ale pro hlavní polistopadové politiky – prezidenty Havla a Klause, předsedy vlád Topolánka, Paroubka, Grosse a mnoho dalších“, dodává.

  • Dotaz i odpověď si přečtěte ZDE.

Čtenář pod jménem Grauter se ptá na věčné nářky zemědělců. „Není to trapné, když každý rok od zemědělců a Vás slyšíme, že v naší zemi nic nevyrostlo?“ a dodává, že „Vaše mediální plačky jsou pouze signály (pro skupiny obchodujícími s těmito produkty), co odkdy máte spolu s obchodní mafií `napálit` či `natáhnout`?" Senátor odtušil, že jeho tvrzení nejsou pravdivá, a doplnil, že `kdyby ale ČR dělala v minulosti normální agrární politiku a nebyla zde jedna třetina ploch brambor co dříve, tak i přes neúrodu by byla cena jiná. Ale Vy přece moje řeči už dopředu znáte`.

Tentýž čtenář rovněž spekuluje, proč vzrostla právě cena zmíněných brambor. "Letos na příklad byla abnormálně obrovská úroda brambor, ale slyšíme jenom čtvrt století pláč, že v ČR se už 20 let nic neurodilo," píše. Prezident Agrární komory to vyvrací. "V letošním roce je jedna z nejnižších úrod brambor. Nejenom v ČR, ale i v celé Evropě - a proto jejich cena je až na dvojnásobné úrovni," píše ve své odpovědi.

  • Dotaz i odpověď si přečtěte ZDE.

Zelda se ptá přímočaře: „Proč se pletete do politiky, prosím Vás? Myslím že jste to velkým zemědělským podnikům pěkně zavařil. Měl byste opustit funkci a pustit k tomu někoho, kdo nezaujal k ministrovi nepřátelský postoj," domnívá se.

„Takže především – nechápu, z čeho tak soudíte, že jsem to velkým podnikům zavařil,“ ohradil se senátor Jan Veleba. „V ČR ty velké podniky obdělávají 80 % půdy a jenom naivní člověk si může myslet, že pan ministr s nimi nebude jednat," píše dále. Ve svém programu se KDU-ČSL zemědělství nevěnuje, pokračuje. „Oni tam nemají ani slovo o reformě společné zemědělské politiky, a to je velký průšvih, protože to jsou pravidla, podle kterých se naše zemědělství bude ubírat do roku 2020. Ale třeba pan Jurečka má nějaký tajný program. Uvidíme," uzavírá senátor.

  • Dotaz i odpověď si přečtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…