To je jak za Gottwalda v osmačtyřicátém, rozčílil se šéf soukromých zemědělců za útoky na lidovce

19.12.2013 17:05

Prezident Agrární komise Jan Veleba se velice výrazně vložil do diskuse o obsazení místa ministra zemědělství, kde nechce vidět představitele KDU-ČSL. Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík jakékoli vměšování do politických jednání odmítá a výhrůžky demonstracemi považuje za podobné strašení hněvem pracujícího lidu při nástupu komunistů k moci v roce 1948.

To je jak za Gottwalda v osmačtyřicátém, rozčílil se šéf soukromých zemědělců za útoky na lidovce
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Na dvou frontách se vede nelítostná řež kvůli obsazení postu ministra zemědělství v příští vládě. Na té koaliční si tento rezort nárokují ČSSD i KDU-ČSL, když lidovci svůj požadavek už posunuli do roviny ultimativního požadavku, že buď zemědělství dostanou, nebo do koalice nevstoupí. Pozadu nezůstavá ani třetí koaliční partner, protože představitelé hnutí ANO se opakovaně vyjádřili proti tomu, aby rezort dostala KDU-ČSL.

Paralelně s politickým vyjednáváním o obsazení vlády se bojuje i na zemědělské frontě, až to vypadá na rozhodující bitvu o to, zda budou mít lepší podmínky velké podniky, nebo drobní soukromníci. S těmi prvními je spojován prezident Agrární komory a senátor Jan Veleba, který patří k hlasitým odpůrcům toho, aby v čele Ministerstva zemědělství usedl někdo z KDU-ČSL, ať už by šlo o předsedu Pavla Bělobrádka nebo prvního místopředsedu Mariana Jurečku.

Šéfovi Agrární komory je divné, proč lidovci tolik usilují o zemědělství

„Nemáme nic proti lidovcům, ale po letech s nekompetentními ministry chceme, aby v čele rezortu stál kompetentní ministr, který rozumí reformě společné zemědělské politiky. Pana Bělobrádka ani pana Jurečku jsem nepotkal na jakékoli agrární akci, takže pravděpodobně tam není žádné sepětí s rozhodující částí českého zemědělství. Pan Jurečka také řekl, že dává na jednu roveň Agrární komoru, Zemědělský svaz a Asociaci soukromého zemědělství. Já bych k tomu podotkl, že Agrární komora hájí zájmy zhruba 80 procent pracovníků rezortů,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz prezident Agrární komory Jan Veleba.

Zdůraznil, že zemědělci se také cítí vítězem předčasných parlamentních voleb. „Domnívám se, že většina zemědělců, kteří šli k volbám, i když nikdo nedokáže změřit jaká, volila ČSSD a hnutí ANO. Proto nám vadí, že najednou takhle vehementně někdo chce zemědělství a předtím patnáct let nic. To mě nikdo nepřesvědčí, že ten úmysl je čistý. Notabene KDU-ČSL podle mého názoru může svůj program daleko lépe než přes rezort zemědělství realizovat přes Ministerstvo pro místní rozvoj. To je naprosto nepochybné. A je mi divné, proč o to neusilují,“ podivuje se Jan Veleba.

Druhý muž KDU-ČSL odmítá slova o neodbornosti a nezájmu

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ale považuje za holý nesmysl to, že by jeho strana toužila po rezortu zemědělství kvůli církevním restitucím. „Když si uvědomíte, že jedna a půl miliardy korun jde na financování církví přes Ministerstvo kultury, tak proč úplně stejně někdo neuvažoval v minulosti, kdy jsme měli ministry na kultuře a proč to někdo nezmiňuje teď, když nám byla kultura nabízena, že by to byl nějaký rozpor? Mně to přijde jako účelový argument, který se najednou vytáhl,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Marian Jurečka.

A brání se i tomu, že by lidovci neměli ve svém středu kompetentního člověka pro řízení tolik žádaného rezortu. „Považuji za hodně nešťastné, když se šéf takto velké profesní organizace vyjadřuje na adresu jedné ze stran, která se může stát koaliční stranou. To se standardně nedělá. Tyto argumenty o nekompetentnosti, neodbornosti a nezájmu z naší strany striktně odmítám,“ zlobí se předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Jménem zemědělců dochází ke zpochybňování výsledků voleb

A ozvala se i Asociace soukromého zemědělství. Její čestný předseda Stanislav Němec se pustil do Jana Veleby s tím, že to rozhodně není prezident Agrární komory, kdo by měl rozhodovat o obsazení funkce ministra. „Jménem zemědělců je prezentována nebezpečná tendence ke zpochybňování nejen výsledků, ale v podstatě i nutnosti voleb. Velebovo neustálé opakování, že ministrem by měl zůstat kandidát strany, která ve volbách dostala půldruhého procenta hlasů, je toho důkazem,“ připomíná Stanislav Němec doporučení šéfa Agrární komory, aby ministrem zůstal člen Rusnokovy vlády Miroslav Toman.

Čestnému předsedovi ASZ také vadí, že Jan Veleba často říká, že má mandát zastupovat celé české zemědělství, protože Agrární komora „je ze zákona“. „To je další demagogie, protože komora není ´ze zákona´, ale ´podle´ zákona, byť samostatného. Zároveň se však z této informace dozvídáme, že Agrární komoru založil stát a nikoliv její členové z vlastní potřeby a iniciativy. Naštěstí v komoře ani přes Velebovu snahu neexistuje povinné členství, takže zcela nezpochybnitelně reprezentuje pouze a jenom své členy. A těch za Velebova působení znatelně ubývá,“ tvrdí Stanislav Němec.

Pro své členy Veleba nic kvůli radikální levicové demagogii neprosadil

Může to prý být i neustálým omíláním mantry o katastrofální situaci v rezortu, zatímco reální zemědělci dosahují takových ekonomických výsledků jako nikdy dříve. „To, že k této změně došlo, jistě není primární zásluha ´neodborníků´ z ODS, za jejichž ministrování k ní došlo, ale také prostě není pravda, že je zemědělství v krachu, jak by jim rád ´přišil´ Veleba. Ten ostatně brzy ve vedení Agrární komory skončí a tak je jistě namístě se ohlédnout za tím, co vlastně ve vedení této organizace dokázal. Bude to velmi jednoduché – zhola nic,“ míní Stanislav Němec.

Prezidenta Agrární komory označuje i za mimořádně neúspěšného lobbistu. „Pro své členy totiž neprosadil kvůli své radikální levicové demagogii a neustálému vyhrožování blokádami a stávkami prakticky nic. A to ani u levicových ministrů před nástupem ODS na Ministerstvo zemědělství. Byl jsem opakovaně účastníkem řady jednání s ministry nebo s premiéry, kde Veleba prezentoval tak nepřijatelné požadavky a tak nehorázným způsobem, že se předem sám diskvalifikoval z věcné debaty. To, že se poté vždy přihlásil k výsledkům jednání, na nichž neměl žádný podíl a prezentoval je jako úspěch svého nátlaku, je věc jiná,“ uvádí čestný předseda Asociace soukromého zemědělství.

Výhrůžky podobné strašení hněvem pracujícího lidu z roku 1948

Podle něj je „Michelangelo českého zemědělství“, jak se nechal Jan Veleba titulovat v jednom z oslavných článků, úspěšný jen ve vlastní sebeprezentaci a vytvoření obrazu českých zemědělců jako zamindrákovaných krachujících plaček s rukou nataženou na dotace. „A neváhá se ani vtírat se do přízně například kardinála a pak zpochybňovat církevní restituce, nebo být členem senátního klubu KDU, aby pak dělal psí kusy proti potenciálnímu ministrovi z této strany,“ podotýká Stanislav Němec.

Asociace soukromého zemědělství přišla i s oficiálním vyjádřením, protože je pobouřena vměšováním Agrární komory do rokování o obsazení Ministerstva zemědělství. „Považujeme tento postup Agrární komory, kdy její prezident Jan Veleba, mimo jiné člen senátního klubu KDU-ČSL, za používání demagogických polopravd, zastrašování a výhrůžek demonstracemi si vynucuje obsazení ministerského postu tak, aby vyhovovalo zájmům určité části členů Agrární komory, za velmi podobné strašení hněvem pracujícího lidu při nástupu komunistů k moci v roce 1948,“ uvádí Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství.

Jde o konfrontační obhajobu zájmů jedné části zemědělské veřejnosti

Tento postup Agrární komory je podle něj na pováženou zvláště v době, kdy z ní již vystoupilo a dále se chystá vystoupit několik profesních sdružení. „Děje se tak právě pro zcela nevyváženou a konfrontační obhajobu zájmů pouze jedné části zemědělské veřejnosti. Tento postup vedení Agrární komory je o to víc alarmující, uvědomíme-li si, že prezident Veleba usiluje o povinné členství všech zemědělců v Agrární komoře,“ dodává Josef Stehlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…