Dominik Duka: Začnou mít šťastní a rozumní lidé většinu?

25.08.2013 16:16

Co je štěstí? Otázka, na kterou existuje tolik odpovědí, kolik je lidí na světě. Do srdce nám byla dána touha po štěstí a bylo by divné, kdybychom nemohli skutečného štěstí dosáhnout, konstatuje Dominik Duka.

Dominik Duka: Začnou mít šťastní a rozumní lidé většinu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, co je štěstí? Muška jenom zlatá! Všichni si pamatujeme odpověď ze známého filmu pro pamětníky. V článku paní Tvarůžkové v Mladé frontě Dnes jsem se ovšem dověděl daleko překvapivější souvislosti.

Křivka štěstí prý vzrůstá s věkem. Nejméně šťastní jsme v naší zemi, když je nám asi 48 let. Skutečně jen stačí vydržet a budeme stále šťastnější? Od šedesátky dál tato křivka stoupá už úplně strmě, kolem devadesátky bychom tedy měli být nejšťastnější.

Možná se jen svět vrací ke staré známé pravdě, že staří lidé jsou považováni za moudré a zkušené. Méně slyší, méně vidí, moc nenachodí, ale jako by byli teprve ve vyšším věku schopni lépe rozlišit podstatné od nepodstatného. V mládí se trápíme neúspěchy, nesnázemi a možná ve stáří jsme vděční i za to, že nás nic nebolí a že svítí sluníčko.

Existuje dokonce i vážně míněný názor, že jak bude stárnout celosvětová populace, konečně začnou mít šťastní a rozumní lidé ve světě většinu. Snad se potom lépe domluví.

Nedá mi to, abych nepřipomenul názor víry. Jako křesťané totiž věříme, že nám byla do srdce dána touha po štěstí. Bylo by podivné a absurdní, kdybychom nemohli skutečného štěstí dosáhnout. Známý mladistvý hříšník a starý světec svatý Augustin píše ve svém Vyznání: „Nepokojné je mé srdce, Bože, dokud nespočine v Tobě.“

Snad tedy jen k stáru začínáme lépe vidět ne očima, ale srdcem. Víme už, že štěstí nespočívá v novém rychlém autu, ve velikosti stravovacích porcí a dovolené. Jak říkala babička televizního kuchaře Emanuela Ridiho: „Čas radostně strávený s přáteli a blízkými se do délky života nepočítá.“

Věřím tedy, že si takto svůj běh života prodloužíme a dozrajeme k moudrosti a poznání, v čem a kde je ono pravé štěstí. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…