Jan Urbach: Budoucí maďarský premiér? Viktor Orbán

02.08.2017 16:58

Situace osm měsíců před volbami do maďarského parlamentu naznačuje, že téměř s jistou se na vládní konfiguraci v Budapešti nic měnit nebude.

Jan Urbach: Budoucí maďarský premiér? Viktor Orbán
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Dnešní vládní koalici Fidesz - Křesťanskodemokratická lidová strana v čele s Viktorem Orbánem by získala 43 procent hlasů a prakticky by to znamenalo absolutní většinu a jednobarevné vládnutí. Radikálně nacionalistické hnutí Jobbik by mohlo počítat s 23 procenty hlasů a socialisté 13 procent. Do parlamentu by ještě nejspíše pronikla Demokratická koalice, strana bývalého socialistického premiéra Ference Gyurcsányho, a to se ziskem 6 procent. Na hranici uzavírací klauzule je potom hnutí Momentum, což je v tomto roce vzniklé hnutí, které se etablovalo požadavkem na referendum o případném konání olympijských her v Budapešti. Mimo parlament by zůstalo např. hnutí Poliika může být jiná (4 procenta) nebo recesistické uskupení Strana maďarského dvouocasého psa (2 procenta). Průzkum společnosti Nézőpont Institute probíhal v první polovině červnce na vzorku 2000 respondentů.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.